Учени, изследвали вкаменелости на пера, стигнали до извода, че строгият

...
Учени, изследвали вкаменелости на пера, стигнали до извода, че строгият
Коментари Харесай

Смокинг? Не, пингвинът има идеален бански

Учени, изследвали вкаменелости на пера, стигнали до извода, че строгият чернобял костюм на пингвините ги прави идеални плувци, оповестява сп. " Сайънс ".

Откритието е направено в Перу при разкопки на доста добре непокътнати вкаменелости на възраст 36 млн. години. Намерени са кости на незнайна до момента птица, Inkayacu paracasensis. Висока 1,5 м и тежка 55 до 60 кг, инкаясу е измежду най-едрите прародители на пингвините.

На пръв взор скелетът на изчезналия тип доста припомня този на актуалния пингвин. Но при проучване на меланозомите по перата на античната птица била открита неочавана разлика.

Меланозомите са гранули в перата, богати на меланин. Те дефинират окраската на пернатото. Днес пингвините имат огромни и овални меланозоми по черния си " смокинг ". Инкаясу имал дълги и тънки от една страна и дребни и кръгли меланозоми от друга. Днес птиците с такива мелонозми са червеникавокафяви и сиви.

Това значи, че гърбът на инкаясу е бил сив, коремът - рижавокафяв. Иначе Инкаясу има пера, доста сходни на пингвинските. Те са мощно променени в посока да оказват помощ за " полет през водата " без противодействие. Като се имат поради и тежките кости на античния тип, той очевидно е живеел като днешните пингвини - ловувайки риба в морето.

Тогава за какво пингвините са сменили костюма?

Според учените, това им е дало спомагателни скоростни преимущества. Меланозомите оказват помощ за изправянето на перата. Формата и гроздообразното скупчване на по-големите меланозоми оказва помощ за прилепването им и по този начин още повече понижава съпротивлението във водата. По този метод птиците постигнали леко, само че жизненоважно преимущество пред естествените си врагове - тюлените, появили се преди 20-ина милиона години.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР