Учени измериха за първи път пряко нивото на живака в

...
Учени измериха за първи път пряко нивото на живака в
Коментари Харесай

Алармират за стряскащо ниво на живака на дъното на Тихия океан

Учени мериха за първи път директно равнището на живака в някои от най-дълбоките океански падини в Тихия океан и то се оказа ненадейно високо, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Живакът е отровен детайл, който съществува естествено, само че и се освобождава от човешка активност като минното дело или потребление на изкопаеми горива.

"Лошата вест е, че тези високи равнища на живака може да значат общо нарастване в антропогенните излъчвания на метала в океаните ни - сподели ръководителят на проучването Хамед Санеи. - Добрата е, че океанските падини са като непрекъсната утаителна яма и можем да чакаме живакът, който стига там, да бъде заровен милиони години.

Тектониката на плочите ще отнесе тези седименти надълбоко в земната горна тога " - изясни Санеи, професор по геонаука в университета в Орхус, Дания.

"Макар и живакът да се отстранява от биосферата, остава много обезпокоително какъв брой огромно количество се е оказало в океанските падини. Това може да е знак за цялостното положение на океаните ни " - добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Изненадващото изобретение демонстрира също какъв брой малко е известно за международния цикъл на живака, за темпа, с който се придвижва от сушата в океаните.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР