Учени измериха възможно най-високата регистрирана досега вълна в Южното полукълбо.

...
Учени измериха възможно най-високата регистрирана досега вълна в Южното полукълбо.
Коментари Харесай

Осеметажна вълна постави рекорд в Южното полукълбо


Учени мериха допустимо най-високата записана до момента вълна в Южното полукълбо. Водното страшилище е 23,8 метра или колкото осеметажна постройка.

Вълната е измерена във вторник в Южния океан, прочут със силата на бурите си, покрай островите Кембъл.

Островите Кембъл са новозеландско притежание с повърхност едвам 113 квадратни киломерта, ситуирани на 670 км южно от Южния остров на страната. Освен основния остров Кембъл има голям брой дребни Островите са необитаеми.

Океанологът Том Дюрън съобщи, че тази вълна, измерена при жестока стихия благодарение на буй, отнася предния връх от 22,03 метра (за Южното полукълбо) през 2012 година.

„ Според нас това е най-високата в миналото записана вълна в Южния океан “, Южният океан, изясни той, е място, в което се основават талази, които се популяризират по цялата планета.

„ Наистина, сърфистите в Калифорния могат да се надяват, че силата, освободена от тази стихия, ще доближи техния бряг след към седмица “

Изследователят реши, че бурята, която раздруса района, преди да отплава на изток, най-вероятно е провокирала талази над 25 м.

Но уредът на учените, подложен след месец март, с цел да записва екстремалните метеорологични условия в Южния океан, не е била на положително място, с цел да успее „ да ги хване “, прибавя той.

Освен това, с цел да пести батериите, буят записва данни единствено по 20 минути на всеки 3 часа.

Най-голямата вълна, измерена в миналото е цунами с височина 30,5 метра, основана от земетресение в залива Литуя в Аляска, съгласно обявата на американския институт за научни проучвания в Smithsonian magazine. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР