Учени измериха най-високата вълна, регистрирана досега в Южното полукълбо -

...
Учени измериха най-високата вълна, регистрирана досега в Южното полукълбо -
Коментари Харесай

Регистрираха най-високата вълна в Южното полукълбо

Учени мериха най-високата вълна, записана до момента в Южното полукълбо - едно страшилище с размер на 8-етажна постройка, оповестява Франс прес.
Вълната с височина 23,8 метра е следена в Южния океан, прочут със свирепите си стихии, наоколо до остров Кембъл, на към 700 километра южно от Нова Зеландия, съобщи Българска телеграфна агенция.
Океанографът Том Дюран съобщи, че тази вълна, измерена по време на мощна стихия благодарение на буй, усъвършенства предходния връх за Южното полукълбо, регистриран през 2012 година - 22,03 метра.
"Доколкото знаем, сегашната е най-високата вълна, измерена в миналото в Южното полукълбо ", посочи Дюран.
Той разясни, че Южният океан е нещо като "генератор ", който поражда талази, разпространяващи се по-късно из цялата планета.
"Сърфистите в Калифорния могат да чакат, че силата, публикувана от тази стихия, ще доближи до техните крайбрежия след към седмица ", планува океанографът. Той допуска, че упоменатата стихия, която се е разразила в Южния океан, след което се е насочила на изток, сигурно е провокирала талази с височина над 25 метра. Но буйовете, които са били заложени през месец март, с цел да измерят рисковите метеорологични условия в Южния океан, не са били инсталирани на точното място, с цел да ги регистират.
Най-високата вълна, измерена до ден сегашен, е било цунами, подбудено от земетресение през 1958 година в Литуя бей, щата Аляска - 30,5 метра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР