Учени изложиха нова хипотеза, според която появата на сложни общества

...
Учени изложиха нова хипотеза, според която появата на сложни общества
Коментари Харесай

Картофите и други кореноплодни се оказаха спирачка за развитието на цивилизацията

Учени изложиха нова догадка, съгласно която появяването на комплицирани общества е обвързвана с развъждането на зърнени култури.. Те също по този начин доближиха до извода, че тези, които са предпочели развъждането на кореноплодни култури, по този начин и не са могли да станат развита цивилизация, оповестява Naked Science.

Учените забелязали, че доста общества са се занимавали със земеделие в продължение на хилядолетия, само че по този начин и не им се е отдало да развият комплицирана обществена конструкция. Те не са имали нито богати елити, които да поемат войната и ръководството, нито развити градове, нито други черти на " цивилизоваността ".

Анализът демонстрира, че велики цивилизации са възниквали единствено там, където са се отглеждали зърнени, а не кореноплодни култури. Учените допускат, че това е обвързвано с обстоятелството, че зърнените култури са по-калорични, също така, те могат да се съхраняват с години. Докато, за разлика от тях, кореноплодните култури (картофи, моркови, ряпа, зеле и др.) се скапват доста по-бързо, по-тежки са (трудни...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР