Учени искат да заменят слънчевите панели с растения в саксия.

...
Учени искат да заменят слънчевите панели с растения в саксия.
Коментари Харесай

Растения в саксия заменят слънчевите панели

Учени желаят да заменят слънчевите панели с растения в саксия. Дизайнерката Фабиен Фелдър желае да подреди пътническите самолети с.. мъх!
В нейните показа пасажерите ще седят край зелени туфи, а бриофитите, като се изключи че ще пречистват въздуха, ще отделят и задоволително количество електрони по време на фотосинтезата, които ще могат да захранят телевизионните панели на гърба на седалките. Мнозина биха помислили Фелдър за луда, само че биохимикът Д-р Паоло Бомбели и ботаникът Рос Денис от Кеймбриджския университет са впечатлени от нейните мъхове и са й предложили съдействие в лабораторията си.

Учените от своя страна изследват капацитета на фото-микробните горивни кафези, или фото-МГК, които се намират в саксийни растения. Тези растения играят ролята на мини електроцентрали и трансформират слънчевата светлина в електричество, което може да зареди Ipad-ове. Не са толкоз ефикасни колкото обичайните фотоволтаични слънчеви панели, само че са по-екологични.
Бомбели и Денис са работили с дизайнери и по-рано, създавайки концептуален дизайн, наименуван Маса от Мъх – повърхнина, покрита с фото-МГК, които теоретично биха могли да захранят лампа. На процедура прототипните кафези съумели да захранят дребен LCD екран. Но въпреки всичко и това е удостоверение за капацитета им. Вследствие на вдъхновението от лудия план на Фелдър учените са предложили план за основаване на ФМ радио, който може да бъде сбъднат още тази година, а не след десетилетия.
Резултатът от него е звукова система, състояща се от 10 фото-МГК, сложени в съдове по метод, наподобяващ биохимична лаборатория. Изглежда като теоретичен опит, само че биофилните зелени кутии на Фелдър могат да произведат задоволително мощ за възпроизвеждането на къса ария. Растенията и скритият кондензатор могат да захранят радиото единствено за няколко минути, което значи, че за слушането на цялостен концерт или бейзболен мач ще са нужни стотици растения. Въпреки това Фелдър е оптимистично настроена за капацитета на зелената сила: „ Трябват още няколко години на откривателите и всичко ще се промени. “ и „ Въпреки дребният напредък, достижението което постигнахме с радиото не е за подценяване.”
Кеймбриджският университет има патент за тази технология и сега довършва основаването на учебен артикул, който сигурно ще размени картофените часовници, употребявани в занятията за 3-ти клас в учебните заведения на Англия. А основна цел на бизнеса е стабилизирането и разширението на успеваемостта на тази технология. Откриването на съвършения мъх и развъждането му непосредствено върху удобни места може да докара до забележителна продуктивност, само че са нужни още опити. Във Англия порастват над 20 000 типа мъхове и с изключение на опцията за произвеждане на електричество, те също по този начин работят звукоизолиращо, пречистват въздуха и имат анти-гъбно и анти-бактерийно деяние.

„ В дребни мащаби мисля, че скоро ще можем да превърнем домашните растения в дребни генератори за зареждане на телефони. “, споделя Фелдър. „ В по-голям мащаб, изключително във външни условия, вярното разбъркване на растения ще е решаващо и по тази причина са нужни още изследвания за потребностите на растенията, за поливните системи, подръжката и т. н. “
Екипът е наясно, че може да минат години преди технологията да стане налична на пазара. Дори и изцяло създадена, евентуално ще е използвана само в развитите страни. Въпреки провокациите Фелдър е въодушевена от обстоятелството, че сега системата съумява да прихване 0.1% от електроните, на които са изложени мъховете. Дори и с тази оскъдна успеваемост, в случай че една четвърт от популацията на Лондон употребява мъхове за зареждане на мобилните си телефони по 2 часа дневно, това би икономисало 42.5 милиона киловата/час или съвсем 12 милиона $ годишно. Освен това ще се редуцират 40 тона въглероден диоксиод от околната среда.
„ Харесва ми концепцията да съм покрай природата и да я употребявам по находчив метод, без да я използвам. “, споделя Фелдър. „ Аз съм дизайнер по специалност, само че академик по душа. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР