Учени идентифицираха ключови детайли на метастазирането на раковите клетки, благодарение

...
Учени идентифицираха ключови детайли на метастазирането на раковите клетки, благодарение
Коментари Харесай

Открит е механизмът на метастазиране на рака, който се задейства от един-единствен протеин

Учени идентифицираха основни елементи на метастазирането на раковите кафези, с помощта на което разкриха нови лечебни подходи за блокиране разпространяването на рака в организма. Основната цел на новите медикаменти ще бъде един-единствен протеин, който задейства цялата каскада от необратими събития.

Екип от Университета на Южна Калифорния откри, че когато клетките са подложени на стрес, протеинът GPR78 се реалокира в ядрото и препрограмира клетката, като задейства процеса на миграция – метастазирането на тумора в тялото. Обикновено GPR78 оказва помощ да се контролира сгъването на другите протеини в клетката, само че при стрес работата му се нарушава.

Откритието е огромна изненада за учените заради преместването на GPR78 в клетъчното ядро.

„ Това е смяна на парадигмата в клетъчната биология, която ще има съществени последствия за проучванията в региона на лечението на рака “, споделя създателят на проучването Ейми Лий.

Много е евентуално GPR78 да не е единственият с такива качества по време на стрес, тъй че това изобретение основава необятно поле за бъдещи проучвания.

По-нататъшните опити разкриха механизмите, посредством които GPR78 задейства нужните сигнали и прониква в ядрото, където подтиква интензивността на гена EGFR и редица други. Всички те са главно свързани с миграцията и нашествието на клетките. Забележително е, че учените откриват и свързването на GPR78 с различен протеин – ID2, който нормално потиска EGFR и други гени. Тандемът на GPR78 и ID2 към този момент не разрешава на последния да потиска гените, свързани с метастазирането на рака.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР