Учени идентифицираха 4 генетични зони в мозъка, които определят дали

...
Учени идентифицираха 4 генетични зони в мозъка, които определят дали
Коментари Харесай

Левичарите са с по-добри вербални способности благодарение на своята ДНК

Учени идентифицираха 4 генетични зони в мозъка, които дефинират дали ще държим писалката с лявата или с дясната си ръка, оповестява в. " Мирър ".

Три от четирите зони са свързани с протеини, които са забъркани в развиването на мозъка, сочат резултатите от генетично проучване, обхванало към 440 000 души във Англия, в това число над 38 000 левичари, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Установихме също, че у левичарите обвързваните с езика зони в лявата и дясната част на мозъка споделят по-координирано между тях - съобщи ръководителят на проучването Акира Уибърг от Оксфордския университет. - Същите зони евентуално са повода левичарите да имат по-добри вербални умения. "

Известно е, че гените играят роля дали преобладаваща ще е лявата или дясната ръка. Изследвания върху близнаци демонстрираха, че в 25 % от случаите гени са определящи дали човек употребява най-вече лявата или дясната си ръка, само че въпросните гени не бяха разпознати.

" Около 90 % от хората са десничари и това не се е трансформирало от минимум 10 000 години - означи ученият. - Редица специалисти изследваха биологичната основа на доминирането на лявата или дясната ръка, само че потреблението на огромната база данни на " Байобанк " във Англия ни разреши да хвърлим повече светлина върху склонността на някои хора да си служат най-вече с лявата ръка. "

Учените разкрили също връзка сред генетичните зони, забъркани в доминирането на лявата ръка, и нищожно ограничавания риск от заболяването на Паркинсон, както и сред същите зони и напълно малко нараствания риск от шизофрения. Изследването на тези връзки може да способства да се опознаят по-добре механизмите, които водят до развиване на двете болести. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР