Учени и ентусиасти от цял свят продължават да търсят прилики

...
Учени и ентусиасти от цял свят продължават да търсят прилики
Коментари Харесай

Учен свърза Мойсей с действителна личност, живяла в Древен Египет

Учени и запалянковци от целия свят не престават да търсят прилики и съвпадения сред библейските текстове и историческите свидетелства от антични времена, пробвайки се да намерят съвпадения сред персони от Стария и Новия завет, оповестява „ Спутник нюз ". Британският академик Мат Сибсън обаче може би е разкрил част от историята, преплетена в библейската книга „ Изход ".

Историкът допуска, че индивидът, който е разказан в Стария завет като Мойсей, в действителност е бил доближен на дъщерята на египетския фараон Тутмос Първи - Хатшепсут. Според Сибсън, който разказва откритието си в своя канал в YouTube, мъжът, наименуван в Библията Мойсей, в действителност се е казвал Сененмут.

„ Очевидно той е бил от по-нисшите прослойки и все пак е съумял да се издигне до най-близкия и приближен консултант на Хатшепсут, почитан чиновник, който е бил и персонален преподавател на нейната щерка. Той е получил 93 трофеи, в това число везир, основен проектант и стопанин на всички хора. А името му се превежда като „ брат на майката ", което безспорно издига статуса му до този на фараона ", твърди Сибсън. Изследователят, който е проучвал есе на Скот Алън, озаглавено „ Връзката на Сененмут ", показва учудващи съвпадения.

Сибсън отбелязва, че съгласно интерпретация на Библията, Мойсей умъртвил египтянин и напуснал страната по същото време, по което Сененмут изчезва през 1486 година пр.Хр. Неговият гроб не е открит. Историкът, който съпоставя времето на Мойсей, както е разказано в Библията, с съответни и известни исторически обстоятелства, прави заключението, че фараонът, упоменат в античните текстове, в действителност е сборен облик на няколко управници на Древен Египет.



Според него израелтяните в „ Изход " са в действителност хиксосите, които били победени и прогонени, а част от тях поробени от Тутмос Първи. „ Както знаете от Библията, фараонът наредил всяко новородено еврейско момче да бъде хвърлено в Нил, което значи, че Тутмос I би желал безусловно да унищожи хиксосите и да прекъсне техния жанр и надлежно всяка опасност към трона ", показва Сибсън.

Това го предиздвикало да заключи, че в действителност принцесата, която вади кошницата с бебето Мойсей от Нил, би трябвало да е дъщерята на Тутмос - Хатшепсут, по времето, когато фараонът е управлявал Египет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР