Учени и експерти от Технически университет – Варна проведоха работна

...
Учени и експерти от Технически университет – Варна проведоха работна
Коментари Харесай

Ново екологично приложение разработват в ТУ - Варна

Учени и специалисти от Технически университет – Варна организираха работна среща за възстановяване на функционалностите в приложението " I SEE SEA ". То е част от дейностите по интернационалния план ILIAD, изграждащ виртуални модели на морета, цифрова инфраструктура и изчислителни уреди, които дават точни прогнози за екологични, метеорологични и стопански процеси, научи Varna24.bg .

Приложението " I SEE SEA " ще даде опция на потребителите да алармират за съществуване на замърсяване по крайбрежието, скупчвания на медузи, промени във времето и други нетипични феномени. Дейностите се осъществят в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на локалните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Приложението предлага функционалност за съдействие, позволявайки на потребителите да рапортуват избрани нередности.

Целта на създаването е да ускори публичното осведомление, да способства за опазването на морската екосистема и да насърчи виновното държание към околната среда.

Очаква се активността по функционалностите на " I SEE SEA "  да бъде приключена през месец юни и приложението да бъде налично за потребителите.

ILIAD е европейска самодейност, която има амбициозната цел да сътвори дигитален близнак на Световния океан. Научният екип на Технически университет – Варна, взаимно с Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура “ създава цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро. Освен екологично влияние и повишение на сигурността на корабоплаването, чака се планът ILIAD да понижи доста времето, в което Пристанище Варна остава затворено, заради неподходящи метеорологични условия.

Проектът Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services е финансиран посредством програмата за проучвания и нововъведения на Европейски Съюз Хоризонт 2020.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР