Учени доказаха, че още преди 4000 години, през Бронзовата епоха,

...
Учени доказаха, че още преди 4000 години, през Бронзовата епоха,
Коментари Харесай

И учените го доказаха! Жената си търси мъж, а не обратното - още от Бронзовата епоха е така

Учени потвърдиха, че още преди 4000 години, през Бронзовата ера, дамите са се отправяли на дълъг път, с цел да си търсят мъж и да основат семейство. А редом с това са разнасяли знания и до най-отдалечените кътчета.

Пожелаят ли да си основат семейство, дамите се засилват. И в случай че не съумеят да открият мечтания мъж в близката местност, те потеглят да го търсят по-далеч.,.

Изследователи от няколко немски института изследваха многочислени скелети и стигнаха до извода, че в Бронзовата ера младите дами на възраст от 17 години нагоре постоянно са тръгвали на дълги походи, с цел да си намерят мъж и да основат семейство. Резултатите от тези изследвания бяха оповестени от американската академия на науките PNAS.

„ По всичко проличава, че в Бронзовата ера дамите са били извънредно мобилни ", изяснява Филип Щокхамер от университета „ Лудвиг Максимилиан " в Мюнхен. И напомня, че и предходни проучвания са стигали до същия извод. Въпреки това обаче и до през днешния ден е публикувано жилавото разбиране, че нормално мъжете са се отправяли на отдалечен път, до момента в който дамите са си оставали вкъщи. Тъкмо противоположното, твърди Щокхамер, който е началник на цитираните проучвания: „ При мъжете не открихме доказателства за далечни пътешествия "

За учения този извод е доста трогателен. При това освен тъй като се оказва, че дамите неумишлено са съдействали за освежаването на генетичния фонд. Щокхамер допуска още, че дамите са разнасяли доста нови знания и до най-отдалечените кътчета. Например за оръдията на труда и за обработката на метали.

Онези 84 дами, чиито скелети учените са разкрили в затънтени баварски селца, явно произлизат от по това време доста напреднали райони - най-вероятно от територии в днешна източна Германия и Чехия. Щокхамер напомня, че през оня интервал въпросните райони са били доста напред в региона на металургията. Разстоянието от там до отдалечените баварски селца възлиза на 500-600 километра, които дамите явно са извървявали пешком.

Факти и хипотези

Но по какъв начин учените са открили от кое място произлизат тези дами? Тайната е скрита в кътниците им. През първите години от живота си всеки човек натрупва избрани количества стронций в костите и в зъбите си. Там този химически детайл се резервира хилядолетия след гибелта на индивида, написа Дарик. Тъкмо въз основата на този стронций учените могат да открият с какво се е хранил и къде е живял въпросният субект.

И още нещо: по време на проучванията си учените не са разкрили скелети на потомството на тези дами, пристигнали преди хилядолетия в Бавария. Щокхамер е сигурен, че те са имали деца. Но счита, че децата преднамерено са били отпратени другаде - с цел да се включат в други общности и да разнасят нататък познанието. Засега това е единствено догадка, само че Щокхамер е уверен, че скелетите ще разкрият още вълнуващи секрети.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР