Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години и изненадани откриха,

...
Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години и изненадани откриха,
Коментари Харесай

Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години

Учени дешифрираха ръкопис на близо 2000 години и сюрпризирани откриха, че той съдържа антична здравна диагноза за това какво се случва с тялото и душeвността на дамите, когато не получават задоволително секс, съобщи БНР, като цитира БГНЕС.

Древният папирус е бил съхраняван от XVIII век в Университета на Базел, Швейцария. Неотдавна учените решили да възобновят работата си по разшифроването му. След проучване с ултравиолетови и инфрачервени лъчи се оказало, че единичният папирус, изписан от двете страни, в действителност има няколко пласта, като че ли е бил подготвян за подвързия в книга. След разделянето на обособените страници древногръцкият текст бил разчетен.

Швейцарските учени открили, че става дума за медицински етюд, описващ положение известно в древността като „ истерична апнея " - положение при дами, оставяни дълго време без секс.

От други източници е известно, че диагнозата принадлежи древноримски доктор Гален от Пергам, живял в гръкоезична част на Римската империя. Той първи разказва значимата роля на пулса и кръвообращението в човешкото тяло.

Според учените текстът е на Гален или на незнаен създател, който разяснява диагнозата му „ истерична апнея ", което е одобрявана от Западния свят до Средновековието, само че към този момент не се счита за меродавна. За лекуване на „ истеричната апнея " Гален е предписвал на дамите специфични билки или ги съветвал да си намерят брачен партньор.

Подобна диагноза за дами, лишени от секс, се среща и в други текстове, открити в Египет и датиращи 1900 години преди Христа. Хипократ - най-великият доктор от античността, именуван още бащата на западната медицина, също е вярвал в тази диагноза през V век преди Христа.

За пръв път обаче учените откриват тъкмо изложение на този античен медицински термин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР