Учени демонстрираха, че човешките гени могат да бъдат контролирани с

...
Учени демонстрираха, че човешките гени могат да бъдат контролирани с
Коментари Харесай

Учени откриха начин да препрограмират човешката ДНК с електричество

Учени демонстрираха, че човешките гени могат да бъдат следени с електричество - пробив, който може да проправи пътя към портативни устройства, които програмират гените за осъществяване на медицински интервенции, оповестява ново изследване.


В нов опит откривателите са съумели да задействат производството на инсулин в човешки кафези, като са изпратили електрически ток през " електрогенетичен " интерфейс, който задейства целеви гени. Бъдещите приложения на този интерфейс биха могли да бъдат създадени за снабдяване на лечебни дози за лекуване на необятен набор от болести, в това число диабет, посредством директно управление на човешката ДНК благодарение на електричество, оповестява VICE.

В сегашния миг се следи детонация на интереса към медицинските портативни устройства, които съставляват насочени към здравето портативни технологии като фитнес тракери, биосензори, апарати за премерване на кръвното налягане и портативни електрокардиографски устройства. Интелигентните портативни устройства се трансфораха в главен инструмент за доста лекари и пациенти, което подтиква откривателите да продължат да създават нови платформи за събиране на медицински данни или даже за осъществяване на медицински интервенции.

Сега учени, ръководени от Джинбо Хуанг, молекулярен биолог в ETH Цюрих, са изобретили захранван с акумулатори интерфейс, който назовават " технология за контролиране с непрекъснат ток " или DART, която може да задейства характерни генни реакции благодарение на електрически ток. Хуанг и сътрудниците му разказват устройството като " скок напред, представляващ изчезналото звено, което ще разреши на портативните устройства да управляват гените в недалечно бъдеще ", съгласно изследване, оповестено в Nature.

" Електрогенетичните интерфейси, които биха разрешили на електронните устройства да управляват генната експресия, остават изчезналото звено по пътя към цялостна съгласуемост и оперативна съгласуемост на електронния и генетичния свят ", прибавят откривателите.

Имайки поради това, екипът си слага за цел да сътвори директна връзка сред нашата " аналогова " ДНК, която е биологичната писменост, ръководеща виталните цикли на всички организми на Земята, и електронните системи, които са в основата на цифровите технологии.

Същата група от ETH Цюрих в началото е демонстрирала, че гените могат да бъдат електрически задействани в границите на изследване, което е оповестено през 2020 година Този нов модифициран план опростява първичния план, като вгради човешки панкреатични кафези в мишки с диабет вид 1. След това откривателите употребяват електрически стимулиращи акупунктурни игли, с цел да включат точните гени, участващи в регулирането на дозите инсулин - хормон, който е от значително значение за лекуването на диабета. В резултат на това концентрацията на глюкоза в кръвта на мишките-модели се връща към естествените равнища.

Хуанг и сътрудниците му обявиха, че тази електрическа конфигурация на генната експресия на бозайниците основава предпоставки за " електроконтролирана генна експресия “.

" Вярваме, че елементарни електрогенетични интерфейси като DART, които функционално свързват аналогови биологични системи с цифрови електронни устройства, са доста обещаващи за разнообразни бъдещи лечения, основани на гени и кафези. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР