Учени: Ако не намалим вредните емисии, до 2100 г. губим

...
Учени: Ако не намалим вредните емисии, до 2100 г. губим
Коментари Харесай

Затъпяваме от мръсния въздух

Учени: Ако не понижим нездравословните излъчвания, до 2100 година губим 50% от интелекта си
Високото наличие на въглероден двуокис в атмосферата въздейства пагубно на интелектуалните качества на хората.

До този извод стигнаха учени от университета Колорадо Боулдър и университета в Пенсилвания (САЩ), а резултатите от проучванията им са оповестени на уеб страницата Phys.org.

Увеличените въглеродни излъчвания въздействат пагубно освен върху природата, водейки до промени в климата. Учените проучили по какъв начин увеличеното равнище на въглеродния двуокис въздейства на образованието на децата. Предишни изследвания посочили, че замърсяването на въздуха в класните стаи влияе на умствените качества, като мощно понижава концентрацията. Проблемът елементарно можел да бъде решен, като се отвори прозореца да се проветри. Досега обаче не е бил изследван въпросът за въздействието на “свежия ” въздух, който към този момент също е мощно нечист. В търсене на отговора учените основали модел с две благоприятни условия.

При по-оптимистичния сюжет когнитивните качества на учениците ще намалеят с 25% до 2100 година, в случай че количествата парникови газове намалеят. Ако обаче равнището на изхвърляните във въздуха замърсители остане на настоящето равнище, човечеството до края на века ще затъпее на половина. Това е първото проучване което изследва по какъв начин постоянното дишане на замърсен въздух въздейства на интелекта.

През 2015 година откриватели от Харвард предиздвикали 24 души да прекарат 6 работни дни в лабораторно следено помещение, в което равнищата на въглеродния двуокис варирали. Всеки следобяд участниците трябвало да се оправят със задания от действителния живот. Компютърна стратегия посочила, че когато равнищата на газа се увеличавали, участниците се затруднявали с анализирането на информация, построяването на тактики и способността да реагират на рецесии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР