Учен твърди, че температурата, при която даден материал се топи

...
Учен твърди, че температурата, при която даден материал се топи
Коментари Харесай

Физик твърди, че е открил как да стопи всеки материал

Учен твърди, че температурата, при която даден материал се топи под налягане, следва едно параболично уравнение. Което от своя страна дава изненадващо просто решение на един дълготраен проблем.

Ако желаете да превърнете твърдо вещество в течност, нормалният метод е топлота. Но температурата, при която настава топенето, зависи освен от съответното вещество, само че и от приложеното налягане. Следователно физиците и химиците употребяват фазови диаграми температура-налягане, където по оста X се мери температурата, а по оста Y – налягането, с цел да покажат изискванията, при които нещо ще бъде твърдо, течно или газообразно. Линията на размразяване бележи границата сред първите две и познаването ѝ е от значително значение за цялостен куп промишлености.

Фазова диаграма на водата при разнообразни температури и налягания.
Снимка: Cmglee – Собствена работа, CC BY-SA 3.0, via wikimedia commons

Наскоро Траченко разгласява книга, наречена „ Теория на течностите “, и употребява достиженията, които той и други създатели са създали по тематиката, с цел да стигне до заключението, че линиите на размразяване могат да бъдат разказани с просто параболично уравнение. Вместо да се организират опити при все по-високи температури и налягания, с всички съпътстващи ги компликации, линията може да се проектира благодарение на измервания при по-благоприятни условия, твърди той.

„ Простотата и универсалността на този резултат са изключително вълнуващи “, споделя професор Траченко в изказването си, макар че тук простотата е относителна. „ Той подсказва, че топенето, макар сложността си, демонстрира фундаментално единение в разнообразни системи – от благородни газове до метали. “

Траченко извежда уравнението, като се концентрира върху силата на веществото в точката, в която то се топи или втвърдява, а не върху ентропията, както е в множеството предходни опити. Така стига до заключението, че границата на размразяване се дефинира от константата на Планк и от масата и заряда на електроните, както и от обвивките, в които съществуват външните електрони на веществото.

В прочут смисъл съществуването на такава формула не би трябвало да е изненада. Вече е известно уравнение за точката, в която течностите се трансформират в газ, учредено на теоретичната термодинамика. Същото важи и за сублимацията – когато твърдите тела се трансформират непосредствено в газ без течна фаза, както се случва при кометите, които доближават към Слънцето. От друга страна, като се има поради какъв брой интензивно е изследвана тематиката, откриването на нещо, което е било пропускано до момента, е ненапълно ненадейно и съмниелно, изключително откакто границата сред твърдо и течно вещество не всеки път е ясна.

Нещо повече, доктор Сергей Харпак от Германския аерокосмически център съобщи пред New Scientist, че на няколко места в своето извеждане Трахченко е употребявал доближения, учредени на „ физическа вътрешен глас “. Без строги доказателства за тези оценки, споделя Харпак, единствено обширни проби при условия, които не са били употребявани до момента, ще бъдат задоволителни, с цел да се откри дали Траченко е прав.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР