Учен от Индия има амбиция да върне старата слава на

...
Учен от Индия има амбиция да върне старата слава на
Коментари Харесай

Индиец връща славата на българския домат

Учен от Индия има упоритост да върне остарялата популярност на България като мощен производител и експортьор на зеленчуци. Д-р Амол Канкар е уверен, че това е допустимо единствено с възраждането на застрашените от изгубване сортове домати, пипер и други зеленчуци, както и достъп на фермерите до евтини семена. Д-р Канкар е част от задграничния екип, който работи в Пловдив в Центъра за върхови достижения в региона на растителната систематична биология и биотехнология (ЦРСББ).

Той е от няколко месеца в България и изследва кои са най-подходящите наши сортове домати, селектирани главно в Института по зеленчукови култури " Марица ", които могат още веднъж да се наложат на пазара. Преди това е работил като селекционер на царевица в Америка. Там получил три предложения за своя професионален път - да остане като теоретичен служащ в щата Аризона, да работи за Организация на обединените нации или да упражнява земеделска просвета в България. Избрал страната ни, тъй като бил впечатлен от развитото зеленчукопроизводство у нас преди измененията, само че и отчаян от настоящето несигурно положение на бранша. Освен това се надява, че трудът му в лабораторията ще може да се приложи и в практиката.

Тук се очаровах от усета и едрината на българските домати, защото в Съединени американски щати всеобщо се употребяват дребни домати. Вие сте произвеждали и изнасяли по света големи количества зеленчуци от български сортове. България има основно географско място - тя е врата сред Европа и Азия и това също дава късмет експортът да се възвърне. Вярвам, че имате опция още веднъж да сте измежду водачите на европейските пазари и вместо да внасяте, да изнасяте зеленчуци. Аз като теоретичен служащ желая да допринеса това да се случи, споделя доктор Канкар. Той е уверен, че за това не са нужни огромни старания. Необходимо е страната да активизира старания и благодарение на аграрната просвета дружно да се върви в една посока. Д-р Канкар си е дал дума, че ще работи по този начин, че скоро да има напредък, който да стигне и до фермерите.

Той произлиза от фермерско семейство. Живял е с проблемите на земеделците и по тази причина държи трудът на българските стопани да бъде оценен, а те да са конкурентоспособни на пазара. Опитът му от Америка демонстрира, че научният труд има резултат, само че той се продава на огромните компании, които пък продават скъпи семена на фермерите. Идентична е обстановката и в България. Според него, с цел да се облекчат фермерите, би трябвало да се създават евтини семена, които да стигат непосредствено до тях, без да се минава през огромните компании. Така ще се спестят част от средствата и ще се понижи себестойността за развъждането на съответната просвета. Препоръчва да се усилят дотациите в зеленчукопроизводството, които в този момент са незаслужено разпределени в съпоставяне със зърнения бранш.

Една от дилемите на доктор Амол Канкар е да изучи усетите на родните зеленчуци в елементи и да направи изследване по отношение на потребителските желания. В Нощта на учените в ИЗК Марица той бе приготвил 8 типа мексиканска салца, само че с български чушки и домати. За мен е значимо персонално да се убедя какво харесват хората. Затова считам да посетя няколко ресторанта, в които сервират мексиканска кухня, и да обменя отзиви с клиентите и личния състав. Тяхното мнение е извънредно значимо, което ще е от изгода за бъдещата ми работа, сподели ученият.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР