Учебните програми по математика отново ще бъдат прегледани през следващите

...
Учебните програми по математика отново ще бъдат прегледани през следващите
Коментари Харесай

МОН ще преразглежда учебните програми по математика

Учебните стратегии по математика още веднъж ще бъдат прегледани през идващите месеци.Това заяви просветният министър Красимир Вълчев. Поводът- неприятните резултати на учениците на външното оценяване в 7 и матурите в 12 клас, оповестява Българска национална телевизия. Създаден е екип, който ще предложи разновидности по какъв начин да се избегне " препускането " по материала. Ще се стартира с стратегиите от 5 до 7 клас. Всичко това се случва едвам три години след влизането им в действие. Какъв е казусът с образованието по математика, споделя Елиана Димитрова.

``
реклама

Да погледнем статистиката от Националното външно оценяване в 7 клас. Първият випуск, по новите стратегии има приблизително 28 точки по математика от вероятни 65 на първия модул на теста. Вторият - 30 точки от 65. Тази година, при обединени първи и втори модул, резултатът, който разбуни духовете, е едвам 33 точки от 100. Или междинен три. Резултатите по български постоянно са по-високи, тази година точките бяха 53 от 100.Това обаче, което тормози най-силно министерството е пагубното рухване на триумфа по математика сред четвърти и седми клас. Учениците, родени през 2005 година, в 4 клас имат приблизително 67 точки и същите те в 7 - едвам 33. Защо?

Юлия Душкова, преподавател по математика, 125-то СУ: За страдание образователните стратегии са много натоварени в този интервал на образование, само че за жалост часовете по математика са прекомерно малко, в образователната стратегии има преса от наличие, която не съумяваме да покрием с учениците.
Юлия Душкова е дълготраен преподавател, в основата на казуса вижда дребното часове за извършения, макар неведнъж повтаряното заричане от специалистите, че в новите стратегии наличието ще бъде облекчено и ще има повече време за затвърждаване на материала. И още.

Елиана Димитрова: За да раздели гимназиалното обучение на два стадия, просветното министерство смъкна образователен материал по математика от 11 и 12 клас в по-долните класове. Резултатът - комплицирано и пресирано наличие.
Например в 8 клас се появи материал от Комбинаториката - комбинации, вариации и пермутации - от 12 клас.

Юлия Душкова, преподавател по математика, 125-то СУ: Определено ми прави усещане, че на децата им е мъчно, затрудняват се с този материал. Те изпускат една много огромна основа и им се хвърля небрежно една информация, която се чака от тях да усвоят, а те не съумяват да го създадат, тъй като просто не са готови за това.
Има обаче и друга позиция - съгласно преподаватели от Факултета по математика и информатика наличието на стратегиите по математика не е мъчно, в противен случай, България изоставала от страни като Румъния, Македония, Сърбия. Големият проблем бил не сред 5 и 7 клас, а сред 1 и 4.

проф. Иван Томов, катедра " Обучение по математика " - ФМИ, СУ: Нашите възпитаници в началното учебно заведение нямат задоволителна подготовка по математика, въпреки да е сполучлива от позиция на резултати. Изоставаме с работа с цифри, с работа с фигури. Пети, седми клас, където пораждат първите проблеми задачата не е дори да наваксваме, ние към този момент сме изостанали много.
От Министерството не пожелаха да изразят позиция по стратегиите, тъй като прегледът им занапред започвал.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коме
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР