Учебник разкрива на гимназистите как се диша лепило под съвсем

...
Учебник разкрива на гимназистите как се диша лепило под съвсем
Коментари Харесай

Учебник учи гимназисти да дишат лепило

Учебник разкрива на гимназистите по какъв начин се диша лепило под напълно почтена форма, като нещо изцяло безобидно. За това сигнализират майки в обществената мрежа Facebook.

Гневът на майките от Велико Търново е избухнал, откакто видели урок в учебника по Химия и запазване на околната среда за 9-и клас, отнасящ се за кетоните и по-точно за ацетона.

Урокът стартира с изречението: „ Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат едва наркотично деяние. Вдишани, те провокират положение на замайване, съпроводено със уязвимост и световъртеж, както и други чувства. Обикновено отравянето не е смъртоносно, само че може да се нанесат провали на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне даже до загуба на съзнание”.

Завишени ли са цените на учебниците за 9 клас?

Във втората половина на текста създателите са дали последствията от използването на ацетона в лепилото при поемане. За майките обаче това въобще не е задоволително.

От просветното министерство разясняват, че образецът, който е даден в учебника не е подобаващ и сега се водят диалози с издателството при последващо издаване на учебника той да бъде отстранен, написа "Монитор ".

„ Защо въобще им е трябвало на създателите на този така наречен учебник да вкарват сходен текст. Децата са любопитни, а в 9-и кл. са в изключително рисковата възраст, когато желаят всичко да видят и да опитат. На въпросните създатели не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще създадат минимум половината от учениците като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа”, възмущават се Анелия Борисова.



„ Можеше умерено да се даде друго съпоставяне: „ Когато у дома вършиме ремонт и се наложи да боядисвате.” Но да се сети човек, се желае мислене”, споделя различен консуматор.

Има и такива, които се пробват да извърнат тематиката на смешка: „ Не учете децата си на нелепости. А ги възпитавайте да опазват околната среда, като си дишат лепилото и бронза единствено в хартиени, не и в полиетиленови пликове”, шеговито поучава Йосиф Герчев.

„ Тези, които преди време дишаха лепилото на Централна гара, в този момент към този момент може да са станали редактори на учебници за 9-и клас”, саркастична е Антония Стойчева.

„ Нямам визия какъв е пътят на издаване на един учебник. Но този образец е забелязан най-малко от 3-4 индивида преди да бъде отпечатан”, включва се в мненията и Александър Добрев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР