Учебник обяснява на гимназистите как се диша лепило под съвсем

...
Учебник обяснява на гимназистите как се диша лепило под съвсем
Коментари Харесай

Нов страшен скандал заради идиотски текст в учебник по химия за 9-и клас

Учебник изяснява на гимназистите по какъв начин се диша лепило под напълно почтена форма, като нещо изцяло безобидно, сигнализираха търновски майки в обществената мрежа фейсбук, написа "Монитор ".

Гневът на родителките е избухнал, откакто видели урок в учебника по химия и запазване на околната среда за 9-и клас, отнасящ се за кетоните и по-точно за ацетона.

Урокът стартира с изречението: „ Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик.
Всъщност веществото, което вдишват е ацетон.



Неговите пари имат едва наркотично деяние. Вдишани, те провокират положение на замайване, съпроводено със уязвимост и световъртеж, както и други чувства. Обикновено отравянето не е смъртоносно, само че може да се нанесат провали на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне даже до загуба на съзнание”.

Във втората половина на текста създателите са дали последствията от използването на ацетона в лепилото при поемане. За майките обаче това въобще не е задоволително.

От просветното министерство разясниха, че образецът, който е даден в учебника не е подобаващ и сега се водят диалози с издателството при последващо издаване на учебника той да бъде отстранен.

„ Защо въобще им е трябвало на създателите на този така наречен учебник да вкарват сходен текст. Децата са любопитни, а в 9-и кл. са в изключително рисковата възраст, когато желаят всичко да видят и да опитат.

На въпросните създатели не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще създадат минимум половината от учениците като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат.

А току виж, че са си го напъхали в носа”, възмущава се Анелия Борисова.

„ Можеше умерено да се даде друго съпоставяне: „ Когато у дома вършиме ремонт и се наложи да боядисвате.” Но да се сети човек, се желае мислене”, споделя различен консуматор.

Има и такива, които се пробват да извърнат тематиката на смешка:

„ Не учете децата си на нелепости. А ги възпитавайте да опазват околната среда, като си дишат лепилото и бронза единствено в хартиени, не и в полиетиленови пликове”, шеговито поучава Йосиф Герчев.

„ Тези, които преди време дишаха лепилото на Централна гара, в този момент към този момент може да са станали редактори на учебници за 9-и клас”, саркастична е Антония Стойчева.

„ Нямам визия какъв е пътят на издаване на един учебник. Но този образец е забелязан най-малко от 3-4 индивида преди да бъде отпечатан”, включва се в мненията и Александър Добрев.

Издателството, пуснало в учебните заведения учебника по химия и запазване на околната среда, провокирал бурната полемика и митингите измежду родителите, е „ Просвета плюс”, а като създатели на учебника са посочени Лиляна Боянова, Красимир Николов, Ивайло Ушгелов и Емилия Тодорова.

В същия екип или в съавторство с други експерти те са създатели и на други учебници, образователни тетрадки и книги за учителя по химия за другите класове, издадени от същото и от други издателства през последните години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР