Учебни занятия ще се провеждат в музеи и художествени галерии.

...
Учебни занятия ще се провеждат в музеи и художествени галерии.
Коментари Харесай

Галерии и музеи ще домакинстват занятия на учениците

Учебни занятия ще се организират в музеи и художествени галерии. Това планува Споразумение за съдействие сред Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, което подписаха министрите Боил Банов и Красимир Вълчев. То планува ограничения и действия сред институциите в системата на предучилищното и учебното обучение и държавните, районните и общинските музеи и художествени галерии в страната. Идеята за осъществяване на част от образователните занятия в „ естествена среда " е израз на нови похвати и запаси.

Искаме децата да опознаят историята и естествените науки. Когато учениците посещават музеи те се срещат с музейни експерти, откриватели. Историята е част от образованието, съобщи след подписването министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му провеждането на часове в музеите в допълнение би спомогнало за предизвикателство на интереса на учениците и към образователното наличие, и към науките. Идеята за осъществяване на част от образователните занятия в „ естествена среда " е израз на търсенето на нови похвати и запаси в образованието.

Вълчев акцентира, че по модул „ Музейно учебно заведение " по национална стратегия, ще се подтиква използването на тази опция от учителите. Той означи, че МОН постоянно е насърчавало визитите на възпитаници в културни институции, като това е залегнало и в плана „ Твоят час ". От октомври 2016 година до юни 2018 година са предоставени близо половин милион лв. за посещаване на културни, исторически, природонаучни, спортни и други обекти. Предвижда се МОН и отсега нататък да финансира този жанр извънкласни действия.

Министърът на културата Боил Банов означи, че партньорството сред музеите и учебните заведения ще е скъпо за възпитанието в родолюбие, национална еднаквост и отговорно отношение на учениците към паметниците на културата.
Споразумението планува основаване и въвеждане на музейни просветителни стратегии, свързани с тематичния обсег на даден музей и художествена изложба, които ще ги афишират на уеб страниците си при започване на всяка образователна година, с цел да могат детски градини и учебни заведения да създадат поръчки за визити. Програмите ще станат част от образованието по предметите от общообразователната подготовка и във време на извънучилищни занимания и действия, посредством основаване на специфичен механизъм.

Заложена е и спомагателна подготовка на музейните експерти, музейните педагози, учителите и други, ангажирани с реализацията на самодейностите по съглашението. Музейните експерти ще бъдат включвани в обмисляне самодейностите за извънкласна работа, в подготовката на разнообразни просветителни планове и стратегии, свързани с културното и естественото завещание и образните изкуства. Те ще се ангажират и със основаване на учебни публични сбирки (експозиции), свързани с историята на учебното заведение, бележити персони, научно-технически открития, знаменателни обстоятелства от предишното, международната и европейска история и други

Учредява се и премия „ Музейна просветителна активност ", която се връчва годишно на учебно заведение, преподавател, музей и музеен експерт.

Документът е резултат от взаимни старания за приобщаването на музеите и галериите в просветителния развой. Началото бе сложено с полемиката в Комисията по обучение и просвета в Народно събрание на тематика „ Училището в музея. Музеят в учебното заведение ". Беше облекчена процедурата за визити на възпитаници в музеи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР