Учебната година ще започне присъствено за всички класове и ученици.

...
Учебната година ще започне присъствено за всички класове и ученици.
Коментари Харесай

Учебната година ще започне присъствено

Учебната година ще стартира присъствено за всички класове и възпитаници. Това решение е било взето през вчерашния ден на съвещание на Отрасловия съвет към МОН, заяви във фейсбук профила си ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119-то учебно заведение в столицата Диян Стаматов.

Пред " Сега " Стаматов уточни, че образователните занимания ще стартират в действителна образователна среда, само че с авансово начертан проект за подготвеност за реакция при пораждане на Ковид-19. Ще бъде препоръчана необятна рамка за деяние, а всяко учебно заведение би трябвало да си има работен проект за реакция при вероятно определяне на инфектиран преподавател или възпитаник с ковид.

Новината бе посрещната с наслада и облекчение от редица учители и родители, излиза наяве от мненията под поста му. " Браво ", " Чудесни вести " и Най-накрая нещо свястно ", бяха измежду най-често срещаните от тях. " Така и би трябвало откакто работят заведения, хотели и нощни клубове, няма безусловно никаква причина да се стопират учениците! Все отново те са най-важни! ", бе един от мненията. В различен обаче родител показва подозрение, че решението ще бъде спазено, защото у нас " всяка заповед е предпоследна ", а до началото на 2020/21 година има още 2 месеца, през които може да се случи какво ли не.

Досега към момента не беше ясно по какъв начин ще стартира образователната година. Изявленията на просветния министър Красимир Вълчев бяха в посока на това, че присъственото образование е най-хубавото за учениците и че ще се направи всичко допустимо на 15-и септември те да бъдат в класните стаи с учителите си. И самият министър, и екипа му обаче се застраховаха, че решението за това ще бъде взето директно преди първия образователен ден, според от обстановката с ковид в страната. Няколко пъти бе обявено и, че се обмислят три сюжета за старт на образователната година - тя да стартира присъствено за всички възпитаници и учители, да стартира по този начин, както завърши предходната образователна година - напълно онлайн и трети, компромисен вид, при който ще се редуват отдалечени и присъствени часове. Особено обезпокоени от последните двете варианти бяха родителите на първокласници, които се притесняват от сложна акомодация на децата си към ученето, които към момента нямат построени привички за това. 

 

ФАЛСТАРТ

Още едно решение е било взето през вчерашния ден на Отраслов съвет в МОН, което се радва на още по-голямо утвърждение от страна на учителите. Става дума за атестацията на педагогическите експерти, която трябваше да се организира за първи път тази година съгласно новия учебен закон. Заради обстановката с ковид тя ще бъде отсрочена и обвързана с инспектирането, само че не по-рано от 2021/22 година, гласи решението на министерство, синдикати и работодатели в учебната система. По думите на Стаматов ще бъде препоръчано да се направи смяна в разпоредба 15, съгласно която атестирането ще се организира след извършено ревизиране в просветителната институция.

Новината е предизвикала много педагози да споделят същинското си мнение за атестациите, които съгласно тях са изцяло ненужни, недомислени и стресиращи за гилдията. " Видяхте ли атестационната карта? На 25-те критерия в нея оценки би могъл да сложи единствено шефа, и то субективно. Ами този от РУО? Да оцени 200-300 учители, без да им виждал очите? Ефект- никакъв, единствено губене на време, хартия и тонер ", гласи един мненията под поста на Стаматов. " Убеден съм, че атестацията на учители и шефове е фиктивна политика в своята философия и Синдикат " Образование " ще направи всичко належащо тя да отпадне!!! ", написа и доктор Юлиян Петров от синдиката.

Атестацията на учителите и шефовете, на която към този момент би трябвало да минават всички педагози на всеки 4 години, трябваше да се организира за първи път през октомври-ноември 2020 година Основната й цел е да покаже действително кой по какъв начин се оправя със отговорностите си и в последна сметка да докара до възстановяване на качеството на образованието у нас и до възнаграждение съгласно резултатите. Въпреки че за смяната се знае от 2016 година, доста шефове и учители при започване на тази образователна година не бяха наясно какво тъкмо ги чака, а някои даже не знаеха по какъв начин да напишат портфолиото си, по което ще бъдат оценени. МОН пък няколко пъти преправя атестационна карта с другите критерии, от която също в огромна степен ще зависи оценката на близо 90-те хиляди педагози в страната.

Причината за отлагането на атестирането, несъмнено, е коронавирусът. Но е значимо да се означи, че при препоръка учителите по принцип няма да се изправят физически пред своите оценители (комисия в учебното заведение от педагози и външни експерти), защото оценяването им на процедура ще е по документи - показаното от тях протфолио и атестационната карта.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР