Учебната година ще стартира присъствено, а всяко училище ще има

...
Учебната година ще стартира присъствено, а всяко училище ще има
Коментари Харесай

Учебната година ще стартира присъствено, но училищата са в готовност за онлайн обучение

Учебната година ще започва присъствено, а всяко учебно заведение ще има подготвеност за прекосяване към образование в електронна среда. Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев. 

„ Всяко учебно заведение ще има проект, а ние ще имаме рекомендации към учебните заведения, тъй че да се съблюдават избрани ограничения и да се превключва към електронно образование при потребност. Това ще лишава 3-4-5 дни. Ако има 1-2 заболели деца от един клас, единствено класът ще минава в отдалечено образование. Ако са повече обаче и от разнообразни класове, цялото учебно заведение ще минава онлайн ”, разясни министър Вълчев.

Той се похвали, че просветителната система ще получи 200 млн. от Европейска комисия за обезпечаване на устройства за електронно образование.

„ Факт е, че нито една просветителна система не може да обезпечи еднакъв достъп при напълно разнообразни условия. Всички системи са настроени да обезпечат този еднакъв достъп при физическо присъствено образование с класна стая и преподавател. Основните проблеми са с електронните устройства. Що се отнася до интернета, ние сме една от страните с най-хубаво качество и скорост на интернет. Гласувахме промени в нормативната уредба и в този момент учебни заведения могат да подкрепят родителите за интернет. Изградихме и WiFi зони в обособените квартали, където имахме най-голяма централизация на деца, които обявиха, че не вземат участие в електронното образование поради липса на интернет “, сподели още просветителният министър.

Вълчев разяснява и митингите против държавното управление. 

„ Всеки един министър във всеки миг би трябвало да е подготвен да подаде оставка. Що се отнася до държавното управление, решението е на премиера. Всички министри можем да бъдем заменени, само че той не може, без да се промени държавното управление. Много е елементарно да се подаде оставка, само че по-трудно е да се оправим със обстановката. Есента ще бъде сложна. Не знам по какъв начин едно служебно държавно управление би се справило без парламент. Нито една от социалноикономическите ограничения не може да бъде гласувана, нито бюджетът, нито промени в данъчните закони. Ако има държавно управление, може да бъде гласувано нарастването на учителските заплати, само че без такова – няма по какъв начин. Нашето желание към този момент е да довършим този ангажимент, както сме декларирали – на 4 крачки. Вършим си работата. Запазваме си градивната настройка. Има доста неща, които би трябвало да свършим преди началото на образователната година и началото ѝ “, разяснява министър Вълчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР