Участваме в 3 проекта за модернизация на войскитеБългария е подкрепила

...
Участваме в 3 проекта за модернизация на войскитеБългария е подкрепила
Коментари Харесай

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС

Участваме в 3 плана за рационализация на войските


България е подкрепила всички начинания на Европейски Съюз, само че приносът ни към европейския защитителен бюджет ни отрежда 20-о място. Това съобщи доцент Захарин Марков, който показа проучване на тематика “България в общата европейска защита ” на конференция в столицата.

Форумът бе проведен от Центъра за проучване на политиките в сигурността и защитата /ЦИПСО/ и Фондация “Фридрих Еберт ”.

“Как ще се гледа на нашето включване в общата европейска защита при непрекъснато понижаване на военния ни бюджет и увеличение на разликата сред водещите страни и нас. ”, попита той. Доц. Марков уточни, че България е с минимум пари, които се харчат на човек от въоръжените сили спрямо другите страни от Европейски Съюз. Средното равнище на разноските в Европейски Съюз е 329 евро на военнослужещ. “С 93 евро нашият военнослужещ би трябвало да бъде равносилен примерно на един французин със 783 евро ”, разяснява той и посочи, че това са средства за образование, обезпечаване, работна среда, въоръжение и благоприятни условия за покрие съответните нормативи.

До момента по Европейския фонд за защита са оповестени 17 плана за рационализация на армиите, като България е декларирала присъединяване по три от тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР