Участвалите вчера в инцидента с Христо Иванов край резиденция Росенец

...
Участвалите вчера в инцидента с Христо Иванов край резиденция Росенец
Коментари Харесай

Радев: Контролът над НСО е в ръцете на властта и парламентарна комисия

Участвалите през вчерашния ден в случая с Христо Иванов край резиденция " Росенец " гардове са чиновници на НСО. Това стана ясно от изключително изказване на президента Румен Радев по този мотив. Именно на послушание на президента е НСО. Оказва се обаче, че законодателството от 2015 година за службата анулира действителния надзор върху нея от страна на президента.

От премиера, посредством " подопечните му " ДАНС и Министерство на вътрешните работи, зависело даже и в законодателството да се дефинира кои лица ще се охраняват от държавните гардове. Комисия в състав шефът на НСО, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на ДАНС определяля нуждата дадени лица да се пазят от държавни гардове.

Господин Пеевски и господин Доган не би трябвало да се охраняват от НСО, сподели мнението си Румен Радев и акцентира, че е повдигнал въпроса още предходната година. На заседание тогава главсекът и шефът на ДАНС били удостоверили опасността, а НСО изпълнявала.

Тече вътрешна инспекция в НСО на случката с Христо Иванов, стана ясно още от изказването на Румен Радев. Днес той е провел среща с шефа на НСО, а още на следващия ден военачалник Станчев ще събере още веднъж комисията да се преразгледа нуждата от защита от НСО на Доган и Пеевски.

Парламентарната комисия за спецслужбите да си прави работата и да управлява работата на службата, прикани президентът.

България ще се трансформира в просперираща европейска страна, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските жители, отсече президентът. Според него законите и правата не престават да се погазват, а обществено се нарушават съществени конституционни права на жителите , а това ерозира така и така разтърсеното доверие в държавността. Затова, по думите му, е сериозно значимо институциите да кажат истината.

Според президента е редно държавното управление, прокуратурата и локалната власт да прегледат обектите в парк " Росенец " и при отклоняване от законите да се вземат ограничения . " Ако някои не могат или не желаят да въдворят ред в службите, само че ми вменяват морална отговорност, дано ми се възстановят пълномощията по закон ", отсече президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР