Участвах в орган, който взимаше решения финално, след като са

...
Участвах в орган, който взимаше решения финално, след като са
Коментари Харесай

Експерти: Има къщи за гости и къщи–касички

Участвах в орган, който взимаше решения финално, откакто са осъществени всевъзможни експертизи на доста планове по програмата за селските региони. Нито един от представителите на публичните организации, които ни викаха за гласност, нямаше опция да се срещнем с плановете авансово.
Това разяснява пред бТВ Любомир Попйорданов, ръководител на Българската асоциация за различен туризъм (БААТ).

„ Напуснах публично и споделих, че повече няма да се явявам на този подправен комитет за ръководство. Написахме и писмо до Брюксел, че програмата не служи на своите цели. Видяхме, че се касае просто за строителство на дребни хотели, които нямаха бизнес планове”, добави той. По думите му концепцията е била „ всичко да се претупа”.

Според Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма не става въпрос за къщи за посетители, а за къщи-касички.

„ Става въпрос за проведено от властта евакуиране на европейски средства за богопомазани. Ако тръгнем към тези къщи-касички, ще забележим, че зад тях стоят доста пари. Тези хора са решили да изперат парите си. Някои от тях доста надвишават инвестицията, която е заявена като такава. Изпрани са милиони”, съобщи Румен Драганов.

„ Къщите за посетители, в които са вложили хора, които фактически желаят да развиват туризъм, са 62 000. Те са съвършени и хората не би трябвало да се опасяват да вървят там и да употребяват продукта. В момента нанасяме голяма имиджова вреда на най-хубавите хора, които с възторг работят. Това е засегнатост за туризма”, сподели още Драганов.

Припомняме, че министерството на земеделието изнесе смущаващи данни за нарушавания при къщите за посетители. От 2015 година са тествани едвам 18% от къщите за посетители, като от тях 110 имат направени актове за възобновяване на 10 милиона лв.. За 32 от обектите има искане за цялостно възобновяване на парите. Основното нарушаване е, че те не се употребяват по предопределение. В над 700 от къщите се чака да приключат почналите неотдавна инспекции, които се правят от Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и фонд „ Земеделие”.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР