Участва в конкурс на “БоингБългари проектират самолет, който се зарежда

...
Участва в конкурс на “БоингБългари проектират самолет, който се зарежда
Коментари Харесай

Българи проектират соларен самолет

Участва в конкурс на “Боинг ”

 14-2  14-1
Българи проектират аероплан, който се зарежда единствено от слънчева сила. TwinRay ще има обща повърхност от 40 кв. м. слънчеви кафези, които улавят слънцето и при съвършени условия ще зареждат батериите му изцяло гратис за един ден. Самолетът ще има алтернатива да употребява и станция за зареждане.

Проектът е създаден от Добромир Добрев и Явор Христов. Професионално и двамата работят в IT сферата. Явор се самообучава в региона на авиацията и авиоинженерството, след което намира и ментори, които да му оказват помощ в ученето. Освен съосновател, той е и основен дизайнер на слънчевия аероплан.
 Създателите на плана Явор Христов (вляво) и Добромир Добрев работят в IT сферата. Създателите на плана Явор Христов (вляво) и Добромир Добрев работят в IT сферата.
Първоначално концепцията за TwinRay е на Явор, който я споделя на своя другар Добромир. Не след дълго, той също се въодушевява и стартира да оказва помощ с бизнес препоръки за бъдещия електрически аероплан. Така последователно стартира взаимната им работа. В рамките на към година компанията им TwinRay, учредена през 2016 година, се разраства и към екипа на Явор и Добромир се причисляват още 5 индивида, с които работят дружно – Иван Цинцев, който е основен инженер, електрическите инженери Димитър и Калин Лилови, Борислава Петрушова – PR и маркетинг специалист и Тодор Кръстев – самолетен инженер с опит в “Луфтханза ”.

Името на самолета TwinRay идва от британската дума за рибата скат- stingray. “Хрумна ни, тъй като той се носи гладко във въздуха, сходно на небезизвестния представител на морската фауна във вода. Променено в думата обаче е Twin, което има двуяко значение – от една страна, тъй като компанията има двама създатели, и от друга – тъй като има две перки ”, изясни пред “Труд ” Добромир Добрев.

“Самолетът е с форма, наподобяваща летящо крило, с цел да бъде неповторим баланс сред скорост, маневреност и голяма повърхност за слънчевите кафези. Кабината е необятна и комфортна, с размери два на три метра. Целта е тя да бъде оптимално удобна за водача. “Отвън във финалния си дизайн TwinRay ще е поредност от плавни форми, наподобяваща морското животно склон. Отвътре той ще бъде комбинация от хипер-спортна кола, като Ферари да вземем за пример, и комфортен разкош ”, прецизира Добромир.

Само на батериите си самолетът ще може да лети сред 2 и 2:30 часа, като се включи слънчевото зареждане, продължителността на полета се усилва до 3-4 часа, което прави почти 600 км разстояние. Самолетът употребява електрически мотор, който в общоприет режим дава 40 конски сили, а при оптимално натоварване – 100 конски сили.

Нестандартното в самолета е, че ще има вградена селфи камера за по-голяма сигурност на полета. “Според забавна статистика, на която попаднах, над 35 % от самолетите, предопределени за развлечение, катастрофират, тъй като водачът си прави селфи. ” Освен че ще усъвършенства сигурността, камерата е предопределена да направи прекарването незабравимо.

С плана си Добромир и Явор вземат участие в конкурс на “Боинг ”. Двамата създатели го презентират пред експертно жури в Шанън, градче в Ирландия. Общият брой на участниците във финала на надпреварата е 16, селектирани са от над 200 претенденти от разнообразни страни. До края на януари ще стане ясно дали ще се включат в акселератора. “Независимо дали ще бъдем определени или не, получаваме опция за съдействие с “Боинг ”, което считаме да използваме по най-хубавия вероятен за нас метод ”, споделя Добромир.

Предстои построяването на първия първообраз на TwinRay, който ще бъде макет 1 към 10, с него ще показват летателните му качества пред по-широка аудитория. След това ще бъде издигнат първият повсеместен първообраз, който се чака да бъде на пазара до 2019- 2020 година. Двамата създатели се надяват да намерят вложители: “В момента текат договаряния с няколко евентуални вложители и се надяваме да се спрем на верните хора в близко бъдеще ”.

Първоначално самолетът ще бъде показан на евентуални клиенти в категория развлекателен аероплан за къси пътешествия, Добромир и Явор имат проекти да разработят и върху пътническа версия.

Перспектива


Щади околната среда


Една от главните цели на двамата е посредством изобретението си да щадят околната среда. “Използването на нефт основани горива е голям минус на сегашните летателни средства и ние работим над това да сме измежду пионерите на екосъобразното хвърчене вбъдеще ”, споделя Добромир.

Според него слънчевата сила ще може да се употребява всеобщо в областта на авиацията: “Бъдещето е във възобновимите горива и слънчевата сила е едно от тях. Очаква се по-голямата част от превоза, без значение дали въздушен или наземен, да бъде захранван от слънчева сила ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР