Участниците във форума Двойният стандарт при храните в ЕС -

...
Участниците във форума Двойният стандарт при храните в ЕС -
Коментари Харесай

Подготвяме ново законодателство срещу двойния стандарт на храните, обяви еврокомисар Йоурова

Участниците във форума " Двойният стандарт при храните в Европейски Съюз - да сложим казуса на масата " се сплотиха към приемането на общ документ за нуждата от законодателни оферти в пакета " Нова договорка за потребителите " и за преустановяване на лъжливите маркетингови практики с хранителни артикули, свързани с двойните стандарти.
 Вера Йоурова в София: Истанбулската спогодба не задължава страната да узакони еднополовите бракове
Новият законодателен пакет на Европейската комисия " Нова договорка с потребителите " е създаден след изследване на политиката за отбрана на потребителя, с презумпцията, че потребителят е по-слабата страна в връзките сред търговец и консуматор и по тази причина би трябвало да се пази, изясни еврокомисарят за правораздаването, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова, представена от Българска телеграфна агенция.

Според предложенията чрез нов механизъм потребителите ще могат да подават групови искове, когато има нанесени вреди от търговци или производители. Ще има и по-строги избрания за всички артикули, които са с една марка, само че с друго наличие и цена. 

В случаите на разлики в състава и характерностите на храните от производителите може да се изиска аргументация за аргументите за тези двойни стандарти, с изтъкване на справедливи аргументи за това. Ако те не могат да обяснят или дават доказателства, тогава виновният орган ще образува производства против тях, като от правна позиция това се дефинира като нелоялна процедура, обясни Йоурова.

По време на форума така наречен Нов търговски механизъм на потребителите е бил разискван от еврокомисаря дружно с ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов и министъра на стопанската система Емил Караниколов. Решено е да се вкарат и по-точни избрания за двойни стандарти за всевъзможни артикули, които се създават под една и съща марка, само че са с друго качество, обясни Йоурова.

В механизма ясно са разказани и всички права на потребителите за случаите, когато подписват контракти от разстояние.

Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че в Европейски Съюз място за двойни стандарти и потребителите би трябвало да бъдат предпазени от нелоялна комерсиална процедура.

Те се схванаха за изменение на Европейската инструкция за нелоялните търговски практики на Европейска комисия, според които всяко предложение на артикул, който е еднакъв с различен, предлаган на пазара на няколко страни членки на Европейски Съюз и в него има друго наличие в състава и характерностите, ще се смята за заблуждаваща, нелоялна процедура. Подобна процедура е неразрешена от европейското законодателство.

" Мисля, че задачата, която си поставихме като уредници на този конгрес, ще бъде реализирана, а точно ясното обръщение до всички европейски жители, че идва краят на двойните стандарти при храните ", разяснява омбудсманът Мая Манолова и добави, че в границите на форума са обрисувани решенията, измежду които е смяната в европейското законодателство. 

В заключителния документ се упорства за мощна европейска поддръжка от националните способени органи, отговарящи за храните и потребителите, по повод контрола над маркетинговите практики, свързани с хранителни артикули. Участниците в срещата упорстват още Съвместният проучвателен център на Комисията да усъвършенства своя метод за хармонизирано относително осъществяване на проби, както и да координира тестванията в целия Европейски Съюз. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР