Участниците в Тристранната контактна група в Минск - Украйна, Русия

...
Участниците в Тристранната контактна група в Минск - Украйна, Русия
Коментари Харесай

Украйна прие „формулата Щайнмайер“ за специалния статут на Донбас

Участниците в Тристранната контактна група в Минск - Украйна, Русия и ОССЕ реализираха единодушие по така наречен " формула на Щайнмайер " - документът, уреждащ специфичния статут на районите в Донецка и Луганска област, следени от проруските сепаратисти.Новината беше обявена в началото от съветските, а по-късно и от украинските медии.

Споразумението планува териториите, окупирани от сепаратистите, да придобият краткотрайно специфичен статут до провеждането на локални избори под наблюдението на ОССЕ. Ако наблюдаващите преценяват че вотът е извършен в сходство със стандартите на организацията и украинските закони, специфичният статут ще бъде разгласен за непрекъснат.

След съобщаването на новината стотици украинци се събраха на емблематичния Площад на независимостта в украинската столица, с цел да стачкуват против единодушието на Киев с проекта на Щайнмайер. Протести имаше и в градовете Лвов, Харков, Мариупол.

Документът не съдържа текстове за пребиваването на войски в тези райони, нито за реда на провеждането на изборите, заяви организация " Униан ". Той урежда само използването на закона за статута на Донбас, признат през 2014 година от украинската Върховна рада.

На брифинг довечера президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Киев няма да се съгласи на избори в сепаратистките райони до момента в който там има непознати военни.

По думите му, " формулата на Щайнмайер " би трябвало да бъде включена в новата редакция на закона за специфичния статут на Донбас, която ще бъде импортирана във Върховната рада.

На 18 септември украинският министър на външните работи Вадим Пристайко съобщи, че е дал кардинално единодушие по " формулата на Щайнмайер ". Тогава той акцентира, че провеждането на избори в Донбас е допустимо единствено при реализирането на ограничения за сигурност, припомня " Свободна Европа ".

" Формулата на Щайнмайер " е създадена от някогашния външен министър и сегашен президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Негова е концепцията за предоставяне на краткотраен специфичен статут на сепаратистките територии да провеждането на избори по украинското законодателство, който да стане непрекъснат след вота, в случай че той бъде приет за законен от ОССЕ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР