Участниците в третата Световна среща за ваксини на високо равнище

...
Участниците в третата Световна среща за ваксини на високо равнище
Коментари Харесай

Участниците в Световната среща за ваксини набраха 8,8 млрд. долара

Участниците в третата Световна среща за ваксини на високо ниво дадоха обещание общо 8,8 милиарда $ за финансиране на Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) за интервала 2021–2025 година Това разгласи английският министър председател Борис Джонсън, закривайки срещата на върха, проведена от кралството в онлайн режим.

„ Получихме обещания за фантастичните 8,8 милиарда $ за GAVI за идващите пет години “, сподели Джонсън. Тази сума надвишава оповестената сума от 7,4 милиарда $, която беше планувано да бъде събрана по време на срещата на върха. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпусна 1,6 милиарда $ от тази сума.

Солидни европейски финансови инжекции дадоха обещание страните от Европа. Така Европейската комисия даде на GAVI 300 милиона евро за идващите пет години, Германия – 600 милиона евро, Франция – 500 милиона евро, Нидерландия – 325 милиона евро, Италия – 120 милиона евро, Швеция – 34 милиона евро годишно. Англия по-рано даде обещание за пет години да преведе 1,65 милиарда паунда (2,07 милиарда долара) за GAVI. Освен това Япония разгласи принос към алианса от 300 милиона $, Саудитска Арабия – 150 милиона $, Катар – 20 милиона $, Австралия – 300 милиона австралийски $ (137 милиона щатски долара).

Основната цел на събитието, в което участваха ръководители на десетки страни и държавни управления, както и глави на огромни корпорации и неправителствени организации, беше да се наберат средства за финансиране на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI) за интервала от 2021 до 2025 година. Но внимание беше отделено и на света в светлината на пандемията от ковид.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани участниците във виртуалната среща към „ световна взаимност, с цел да се подсигурява, че всеки на всички места ще има достъп до ваксини “.

“Коронавирусната ваксина би трябвало да се преглежда като световно публично достояние”, сподели той.

„ Време е всеки да прояви взаимност в осъзнаването на смисъла на имунизациите за всички “, добави на собствен ред ръководителят на СЗО, Тедрос Аданом Гебрейесус.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР