Участниците в среща на партийните лидери в Северна Македония са

...
Участниците в среща на партийните лидери в Северна Македония са
Коментари Харесай

Заев обяви избори в Северна Македония на 12 април

Участниците в среща на партийните водачи в Северна Македония са се договорили предварителните избори в страната да са на 12 април.

Това заяви министър председателят Зоран Заев след среща с тях при президента, съобщи организация МИА.

Решението да се гласоподава изключително бе предизвестено. То следва Европейския съвет тази седмица, на който Скопие и Тирана не получиха дата за начало на договаряния. Основен проблем бе съпротивата на френския президент Еманюел Макрон.

В послание във " Facebook " часове преди срещата Заев сподели, че измененията не идват от едно държавно управление или 20 души, а от " всички два милиона жители " и на страната ѝ следва доста работа. Вчера той изясни, че би трябвало жителите да решат " дали да вървим по същинския път на европейски полезности напред, или по мрачния път да разделения и спор и изолацията, която води обратно, на пътя на другарството със съседите или на борба. "

Как се стигна дотук

Една от опциите на масата след неналичието на резултат в бе подаване на оставка - по този начин версия бе тиражирана от италианската организация ANSA. Тя не бе публично доказана до края на деня, само че съгласно нея Заев бе уведомил европейските водачи за желанието си. Бе планувана за през днешния ден среща на партийните водачи - Заев (който оглавява ръководещия Социалдемократически съюз на Македония), Али Ахмети (лидер на съдружния сътрудник Демократичен съюз за интеграция) и Християн Мицкоски (който оглавява опозиционната ВМРО-ДПМНЕ). Там ще са и водачите на три по-малки албански партии като Алианса на албанците на Зиядин Села, който се разгласи за избори преди решението на Заев.

Ден по-късно Заев заяви, че на срещата при президента Стево Пендаровски ще предложи предварителни избори. Редовните би трябвало да са през декември следващата година, въпреки че сред премиера и Мицкоски течеше диалог за изтеглянето им и към този момент вероятният вид изглеждаше октомври следващата година.

Пред македонски медии, помолен да разяснява информацията, Заев изясни: " Първо ще кажа, че аз съм Зоран Заев и може да съм министър председател, народен представител, кмет, само че съм човек и всички благоприятни условия бяха в главата ми. Почувствах гнева и горчивината и това, както и всеки човек, ме води към всевъзможни размисли. Но си споделих, че нямам право да се откажа да се боря. "

Мицкоски приветства решението и съобщи, че в случай че Заев не размишления (вариант, който опозиционният водач допусна), би трябвало " незабавно " да бъдат планувани избори и да бъде назначен длъжностен кабинет със длъжностен министър председател. " Предлагаме го от месеци, " изясни той пред публицисти. Стъпката на Заев се употребява и с поддръжката на ръководителя на съдружния сътрудник Али Ахмети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР