Участниците в ново изследване първо са слушали, а после са

...
Участниците в ново изследване първо са слушали, а после са
Коментари Харесай

Как свиренето на музикален инструмент лекува мозъка

Участниците в ново проучване първо са слушали, а след това са свирели на Тибетски пеещи купи. Според резултатите, свиренето на музикален инструмент може да помогне на хората в битката им против западането на когнитивните функционалности с напредването на възрастта. Причината за това е, че по време на процеса на научаване на свиренето на инструмента се трансформира структурата на мозъчните връзки, са разкрили учените.

Невроучените са открили, че мозъкът може да компенсира увреждания получени като разултат от заболявания или пострадвания. Д-р Бернхард Рос, водещият създател на проучването, изяснява:

“Отдавна е известно, че музиката може да има възстановителен и здравословен резултат върху мозъка, само че нямаше добре изяснена визия за точния механизъм, с който музиката оказва въздействие. Това е първото проучване, което показва, че научаването на фините придвижвания, нужни с цел да се извлече тон от инструмент трансформира структурата на мозъка, която дава отговор за звука и музиката по метод, който не е бил следен когато единствено се е слушала музика. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР