Участниците в „Хакатон за София“ показаха как могат да се

...
Участниците в „Хакатон за София“ показаха как могат да се
Коментари Харесай

Участниците в „Хакатон за София с креативни решения за по-добра градска среда


 Участниците в „ Хакатон за София “ с изобретателни решения за по-добра градска среда

Участниците в „ Хакатон за София “ демонстрираха по какъв начин могат да се употребяват данните, събрани от „ Визия за София “, за изобретателно разрешаване на градските проблеми и за възстановяване на средата. Състезанието играе значима роля в допълнението, консолидирането и разбора на събраната от общинската самодейност информация. Събитието беше отворено за всички тех специалисти и запалянковци, които се интересуват от подобряването на качеството на живот посредством технологии и желаят да се включат в стратегическото обмисляне на града.

Само за две денонощия участниците създадоха 15 плана, измежду които имаше: краудсорсинг платформа за изложение на фасадите и детайлите от градската среда; културна визитка, която показва другите културни събития в София и генерира самостоятелен план; както и решение на казуса с паркирането посредством динамична цена, която се пресмята на пазарен принцип. Три от тимовете работиха по разнообразни разбори на успеваемостта на градския превоз, наслагвайки другите данни за потенциал на линиите, натовареност на спирките, брой поданици на кварталите и раздалеченост. Много от тимовете избраха да комбинират разнообразни данни, предоставени от Визия за София, с цел да изготвят разбори, като да вземем за пример кой е най-хубавият квартал за живеене, задоволително ли са обществените услуги и лекарите в другите елементи на София, каква е достъпността до спортни обекти, по какъв начин се отразява регулирането на паркирането върху броя на сигналите за нарушавания.

 Участниците в „ Хакатон за София “ с изобретателни решения за по-добра градска среда

Първо място в хакатона завоюва тим “Тъмни субекти” със своя впечатляващ 3D модел на София, допускащ разбор на осветеност и сенки когато и да е на деня и годината, и въздействието им върху градската среда. Второ място и премия от Astea Solutions получи “Peper Analysis” - най-младият тим в хакатона от възпитаници от ТУЕС - Технологично учебно заведение „ Електронни системи “ към ТУ – София. Те сътвориха приложение, улесняващо туристите да се ориентират в столицата, като обработиха и проучиха голям размер от данни и над 25 хиляди мнения на консуматори в AirBNB. Третото място зае хардуерното решение BREATHE на отборa “Day Off”. То съставлява мобилен сензор, който регистрира качеството на въздуха при придвижването ни из града и дава опция на потребителите за избор на най-чист маршрут на база на събрани данни.

Отборите спечелили бяха отличени с парични награди - 2000 лева за първо, 1000 лева за второ и 500 лева за трето място. Те бяха определени от жури в състав: Здравко Здравков, основен проектант на Столична община, Серги Сергиев, създател на Data Science Society, Николай Костов, учител в Software University, Светослав Димов, CEO на DEV.BG, Божидар Божанов, софтуерен инженер и специалист по електронно ръководство, Елица Панайотова, координатор на самодейността Зелена София, Владимир Данаилов от Sofia Investment Agency, Вероника Манова, специалист към Столичен общински съвет, Любо Георгиев, началник на екипа на Визия за София.

 Участниците в „ Хакатон за София “ с изобретателни решения за по-добра градска среда

Данните, които послужиха за основа на заданията в хакатона, бяха предоставени на " Визия за София " от сътрудници на събитието като PROGRAMATA, MultiSport, Център За Градска Мобилност, Гражданите и Направление Архитектура и градоустройство на Столична община.

Всички планове на участниците в хакатона ще бъдат показани на уеб страницата на самодейността за дълготрайно развиване на София https://vizia.sofia.bg/, а екип Визия ще продължи контакт с участниците, с цел да подкрепя бъдещото развиване на плановете им. Повече фотоси и видеа от Хакатона можете да разгледате във Фейсбук страницата на Визия за София.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР