Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело

...
Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело
Коментари Харесай

Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в Украйна

Участниците в днешния съединителен църковен събор в Киев избраха отпред на поместната украинска православна черква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, оповестява ТАСС.

 © Българска телеграфна агенция
Украинският президент Петро Порошенко разгласи основаването на автокефална православна черква в Украйна.

" Този заветен ден ще влезе в историята като... ден на нашата дефинитивна самостоятелност от Русия ", добави президентът.

" Каква ще бъде тази черква? Това ще бъде една черква без Путин ", добави той.

По-рано през днешния ден украински православни свещеници се събраха на исторически събор в Киев, с цел да основат нова национална черква – ход, жигосан като схизма от съветското духовенство.



Начело на институцията ще е митрополит Епифаний. Той е на 39 години и е считан за доближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отстранен от Руската черква, преди да бъде оправдан от Константинополската патриаршия през октомври, отбелязва Франс прес.



Светското име на Епифаний е било Сергей Думенко, той е роден в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на доста авторитетни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, добавя Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за свещеник през 2009 година и за архиепископ четири години по-късно.
 ​Президентът Порошенко подписа декрет за въвеждане на военно състояние в Украйна ​Президентът Порошенко подписа декрет за въвеждане на военно състояние в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко през днешния ден подписа декрет за въвеждане на военно състояние за период от 60 дни, до 25 януари 2019 година, се споделя в обявени...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР