Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими

...
Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими
Коментари Харесай

Президентът Радев: Ако Скопие иска подкрепа за ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии

Участниците в днешната среща реализираха кардинално единодушие, че са нужни незабавни дейности за разработване на национална позиция с ясни условия и критерии, които да защитят българския народен интерес. Това сподели президентът Румен Радев в изказване след провелата се консултативна среща на тематика „ Преглед на двустранните връзки сред Република България и Република Северна Македония в подтекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси и предстоящата покана към Македония за присъединение към Европейски Съюз “, предава Агенция „ Фокус “.

„ Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната наложително условия за приемане на Северна Македония в Европейски Съюз.

Българското държавно управление се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат реализирани преди привършване на преговорния развой за участие на Северна Македония в Европейски Съюз.

А също по този начин и съответни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки пореден стадий от преговорния развой и то с ясни измерители.

Една такава позиция следва да бъде показана и с нея да бъде осведомен българският парламент. Особено внимание би трябвало да се обърне на образователните проекти и стратегии, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на публичните медии “, обясни Радев.

Той уточни, че е значимо да се очертаят червени линии, които би трябвало да подсигуряват, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и еднаквост като разменна монета.

„ Трябва доста ясно да се слагат авансово открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на идващите стадии от преговорния развой. Това би трябвало да е заложено ясно в самото начало на предоставяне на старта на преговорния развой. Такава съответна, открита и градивна позиция “, добави той.

Президентът уточни неналичието на съответни условия, измерители и периоди в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония като причина за фрапантното закъснение на неговото осъществяване от процеса на европейска интеграция на Македония.

„ Въпреки напъните от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на не реализира особени резултати. Особено в последно време те са притеснителни. Също по този начин и държанието на нашата съседка поражда неустановеност и съмнение “, уточни Радев.

Той съобщи, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и Европейски Съюз е значима стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развиване и просперитета на Югоизточна Европа.

„ България постоянно е подкрепяла кардинално и поредно европейската и евроатлантическа вероятност на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна “, добави още президентът.

На срещата дойде изненадващо, защото не беше измежду публично поканените, и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Припомняме, че през вчерашния ден Вътрешна македонска революционна организация насочи закани да напусне ръководството, в случай че България поддържа началото на договаряния за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз, защото по думите на водача на партията Каракачанов прилежащата ни страна не е направила задоволително стъпки по осъществяването на Договора за добросъседство и съдействие.

На срещата дойдоха министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, секретарят на парламентарната група на „ Обединени патриоти” Юлиан Ангелов, който е и представител на Вътрешна македонска революционна организация, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин, ръководителят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на „ Воля”.

Първоначално поканени на срещата бяха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева, както и ръководителите на парламентарните групи, ръководителите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове в Народно събрание.

А също и ръководителят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред Република България и Република Северна Македония Ангел Димитров. Присъства и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР