Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими

...
Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими
Коментари Харесай

Радев: Ако Северна Македония иска да я подкрепим по пътя й към ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии

Участниците в днешната среща реализираха кардинално единодушие, че са нужни незабавни дейности за разработване на национална позиция с ясни условия и критерии, които да защитят българския народен интерес. Това сподели президентът Румен Радев в изказване след провелата се консултативна среща на тематика „ Преглед на двустранните връзки сред Република България и Република Северна Македония в подтекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси и предстоящата покана към Македония за присъединение към Европейски Съюз “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

``
реклама

„ Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната наложително условия за приемане на Северна Македония в Европейски Съюз. Българското държавно управление се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат реализирани преди привършване на преговорния развой за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. А също по този начин и съответни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки пореден стадий от преговорния развой и то с ясни измерители. Една такава позиция следва да бъде показана и с нея да бъде осведомен българският парламент. Особено внимание би трябвало да се обърне на образователните проекти и стратегии, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на публичните медии “, обясни Радев. Той уточни, че е значимо да се очертаят червени линии, които би трябвало да подсигуряват, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и еднаквост като разменна монета. „ Трябва доста ясно да се слагат авансово открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на идващите стадии от преговорния развой. Това би трябвало да е заложено ясно в самото начало на предоставяне на старта на преговорния развой. Такава съответна, открита и градивна позиция “, добави той. Президентът уточни неналичието на съответни условия, измерители и периоди в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония като причина за фрапантното закъснение на неговото осъществяване от процеса на европейска интеграция на Македония. „ Въпреки напъните от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на не реализира особени резултати. Особено в последно време те са притеснителни. Също по този начин и държанието на нашата съседка поражда неустановеност и съмнение “, уточни Радев. Той съобщи, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и Европейски Съюз е значима стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развиване и просперитета на Югоизточна Европа. „ България постоянно е подкрепяла кардинално и поредно европейската и евроатлантическа вероятност на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна “, добави още президентът.

На срещата дойде изненадващо, защото не беше измежду публично поканените, и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Припомняме, че през вчерашния ден Вътрешна македонска революционна организация насочи закани да напусне ръководството, в случай че България поддържа началото на договаряния за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз, защото по думите на водача на партията Каракачанов прилежащата ни страна не е направила задоволително стъпки по осъществяването на Договора за добросъседство и съдействие. На срещата дойдоха министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, секретарят на парламентарната група на „ Обединени патриоти ” Юлиан Ангелов, който е и представител на Вътрешна македонска революционна организация, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин, ръководителят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на „ Воля ”.
Първоначално поканени на срещата бяха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева, както и ръководителите на парламентарните групи, ръководителите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове в Народно събрание, а също и ръководителят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред Република България и Република Северна Македония Ангел Димитров. Присъства и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

“Фокус “ напомня:На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония Румен Радев съобщи, че България би трябвало да поддържа Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, само че не и на цената на българската история и еднаквост. Тогава той изрази терзания, че в последната среща на комисията не е реализиран огромен прогрес по решение на противоречивите исторически въпроси. Тогава Радев даде самобитен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се организира Европейски съвет, на който се чака европейските водачи да дадат зелена светлина на договарянията за участие на Македония в ЕС) комисията ще реши всички противоречиви въпроси: промяна на учебници, събития, персони и други, или в противоположен случай българското държавно управление би трябвало да премисли политиката си на безусловна поддръжка за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз. От позиция на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов стана ясно, че той също поддържа мнението на президента. Той счита, че на този стадий България би трябвало да се въздържа да споделя „ да “ за започване на договаряния на Македония за участие в Европейски Съюз. Тогава позицията на България ще бъде от голяма важност, защото за пускане на договарянията, би трябвало да се реализира безусловно болшинство. При противоречие на единствено една от страните договарянията на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз не могат да стартират.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР