Участниците в днешната берлинска среща за Либия са се договорили

Участниците в днешната берлинска среща за Либия са се договорили ...

Световните лидери се договориха да спрат подкрепата за враждуващите страни в Либия.


Участниците в днешната берлинска среща за Либия са се договорили да спазват често нарушаваното оръжейно ембарго и да спрат да подкрепят враждуващите либийски страни, докато продължава режимът на спиране на огъня. Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел, предадоха осведомителните агенции.

Договорихме всеобхватен план, който ще позволи да се постигне напредък. "Мога да кажа, че всички участници (в разговорите) работиха много конструктивно заедно", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.
Опитите за примирие в Либия пропаднаха Силите на ген. Хафтар продължават настъплението си към Триполи
Участниците в днешния форум ще продължат да се срещат редовно, за да гарантират продължаване на мирния процес, така че народът на Либия да получи правото да живее в мир, посочи канцлерът.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Меркел за нейните "абсолютно забележителни усилия" и подчерта, че основният извод от срещата днес е, че няма военно решение на конфликта в Либия.

Меркел и германският външен министър Хайко Маас се срещнаха днес в Берлин и с двамата съперници в конфликта - председателя на международно признатото правителство Файез Сарадж и командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар.
Световни лидери се събират на мирна конференция за Либия  в Берлин Цел на форума е постигането на дългосрочно трайно примирие в северноафриканската държава в гражданска война
Канцлерът каза, че и двамата са се съгласили да посочат свои представители във военна комисия, която ще следи спазването на примирието.

Сарадж и Хафтар не са участвали в основните дискусии на срещата. Разногласията между тях все още са големи, каза Меркел.

Междувременно стана ясно, че поддръжници на либийския генерал Халифа Хафтар са затворили още петролни находища в Либия в опит да засилят натиска върху международно признатото правителство в Триполи.

Според племенните лидери приходите от пристанищата се използват от Правителство на националното съгласие на Файез Сарадж, за да плаща на бойци, които се предполага, че са изпратени от подкрепящата го Турция.

От находищата се добиват 400 000 барела петрол дневно. Вчера бе блокирана дейността на петролното пристанище Харига в източната част на Либия.

Източник: btvnovinite.bg