Участниците в 24-та украинска експедиция до Антарктида откриха „изгубена ледникова

...
Участниците в 24-та украинска експедиция до Антарктида откриха „изгубена ледникова
Коментари Харесай

Интересно откритие на Антарктида

Участниците в 24-та украинска експедиция до Антарктида откриха „ изгубена " ледникова пещера с езера и река, оповестиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката на Украйна, показва РИА Новости.
Пещерата на остров Галиндез, където се намира украинската станция " Академик Вернандски ", е открита по време на първите антарктически експедиции.

" Входът към нея е бил на брега на острова против станцията, под върха на ледника. Оказало се обаче, че преди няколко години този хладилник се е преместил в океана, а входът е бил блокиран ", описаха от министерството.
Ръководителят на 24-та експедиция Игор Дикий призна, че не са съумели незабавно да открият пещерата.



" Имаше няколко несполучливи опита за откриването й от пролива Пенола. Но в ледника от страната на остаряла английска база музей, имахме шанс - намерихме входа на изгубената пещера ", сподели той.
Общата широчина на пещерните проходи, които са ситуирани на три етажа, е към 200 метра, в нея има и леденостудена река и две езера. Освен това учените са разкрили перо на птица, което „ сигурно не принадлежи към пингвин ". Проби за проучване към този момент са изпратени в Украйна.

Станция „ Академик Вернански " работи от 1996 година Основана е през 1953 година на остров Галиндез от английски откриватели под името " Фарадей ", а по-късно е предадена на Украйна безплатно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР