Участници в протеста на животновъдите опитаха да пробият полицейския кордон

...
Участници в протеста на животновъдите опитаха да пробият полицейския кордон
Коментари Харесай

Протестиращи опитаха да нахлуят в Министерски съвет

Участници в митинга на животновъдите пробваха да пробият полицейския кордон и да нахлуят в постройката на Министерски съвет, където през днешния ден се организира постоянното съвещание на държавното управление. Атаката стартира под викания от представител на стълбите на Партийния дом " Убийци, убийци! Оставка, оставка ". 

Поводът за днешния митинг е позицията на асоциацията на овцевъдите и козевъдите, че изрично не са съгласни с размера на обезщетенията, които се изплащат на стопаните с евтанизирани животни в региона на Странджанско.

Протестиращите упорстват и за повече пари за тези стопанства, чието мляко не може свободно да се продава, защото са в региона на болестта.

В хода на митинга те блокираха и столичният бул. " Дондуков ", а измежду тях се появи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Председателят на асоциацията Симеон Караколев връчи петиция до премиера Борисов с претенции за оставка на земеделския министър Румен Порожанов и " страната да си понесе отговорността ".

По 47 лв. отплата на животно ще получат стопаните на стада, които са в засегнатите региони в 7-те общини като обезщетение, че не могат да продават млякото им, макар че овцете са здрави, заяви в това време Румен Порожанов на брифинг в Министерски съвет

Мандрите които употребяват такова мляко пък би трябвало да поставят специфичен щемпъл, което би затруднило реализацията на продуктите, разясни той.

Част от настояванията на протестиращите аграрни производители обаче са неизпълними, разяснява още той.  Имал съм няколко срещи с представители на организацията на овцевъди и козевъди, която стачкува пред Министерски съвет - тя съставлява до 25-30 % от бранша в страната. Всички останали не споделят тяхната позиция. Вече са оценени  умъртвените кози и овце, като цената покрива освен пазарната стойност, само че и други разноски. Има овце, като тези под селекционен надзор, които са оценени на 327 лв., сподели министърът. УС на ДФ  " Земеделие " гласоподава нарастване на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце майки и/или кози майки по помощта " де минимис ". Тя е за компенсиране на спомагателните разноски поради заболяването чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към към този момент почналото от понеделник погашение на обезщетенията за евтаназираните животни. Увеличена е помощта " де минимис " за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничавания поради чумата. Тя  се подвига от 25 на 40 лева на овца или коза. Хората ще получат и още 7 лева за животно, които към този момент бяха признати на 12 юли 2018 година от УС на фонд " Земеделие " като подкрепяне за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те  общини с въведени ограничавания става 47 лева на овца или коза, заяви министърът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР