Участници в парламента на Приднестровието - международно непризната република, отцепила

...
Участници в парламента на Приднестровието - международно непризната република, отцепила
Коментари Харесай

Отцепилото се от Молдова Приднестровие иска помощ и защита от Русия

Участници в Народното събрание на Приднестровието - интернационално непризната " република ", отделила се от Молдова преди десетилетия, приканиха Русия за помощ поради " икономическа обсада " и „ опитите бъде превърната в гето.

Призивът идва и поради опасения, че напрежението към територията може да сътвори нова точка на възпламеняване в спора на Москва със прилежаща Украйна, оповестяват Ройтерс и Агенция Франс Прес.

Според представителите на Приднестровието молдовското държавно управление е отприщило „ икономическа война “ в района, блокирайки вноса, който е от решаващо значение.

В призната през днешния ден резолюция те се обръщат към двете камари на Народното събрание в Москва " за предприемане на ограничения за отбрана на Приднестровието в изискванията на засилен напън от Молдова и отчитайки обстоятелството, че на територията на Приднестровската Молдовска република живеят най-малко 220 хиляди жители на Русия ".

През юли 2022 година Виталий Игнатиев - " външният министър " на Приднестровието, съобщи, че имат желание да се борят за самостоятелност с следващо присъединение към Руската федерация.

По думите на Игнатиев през днешния ден популацията на тази територия има " друга еднаквост ". Той упреква Кишинев в " изкривяване на историята и оклеветяване паметта за Великата отечествена война ".

Приднестровието се ръководи от проруски сепаратисти и се финансира от Москва, в това число с погашение на пенсии и обществени помощи и изпращането на безвъзмезден природен газ.

Тук е главният Топлоелектрическа централа на Молдова, а страната е мощно подвластна от снабдяването с ток и храни от Украйна и Русия.

Приднестровието се отделя едностранно от Молдова след разпадането на Съветския съюз.

Сепаратистите водят война с прозападното държавно управление на Молдова през 1992 година, която приключва със стотици жертви и намесата на съветската войска на страната на сепаратистите.

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, Молдова се опасява, че Русия може да употребява Приднестровието, с цел да принуди да отвори нов фронт на югозапад, към Одеса.

Москва е упрекната, че се стреми да дестабилизира Молдова, която получи формален статут на претендент за участие в Европейския съюз през юни 2022 година

Междувременно проруското управление на територията упреква Киев в скрит план за нахлуване.
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР