Участието в проекти за споделени инвестиции в недвижими имоти у

Участието в проекти за споделени инвестиции в недвижими имоти у ...

Споделени инвестиции в имоти носят нисък риск и 7% годишна доходност.


Участието в проекти за споделени инвестиции в недвижими имоти у нас носи по-висока доходност спрямо стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, доказват от проптех стартъпа PropertyClub.eu. Ако в момента в големите градове в страната годишната възвръщаемост е между 3-5%, то при съвместното участие в имот тя може да достигне 7%, при това само от препродажба и при значително по-ниски нива на риск. По този начин от проптех компанията реализират 11 проекта в рамките на 3 години. Това посочва Ефтим Ефтимов, създател на платформата, специализирана в инвестиционни сделки за недвижими имоти на принципа на споделеното финансиране.

Как работят споделените инвестиции?

„Моделът е базиран на принципа „споделен риск – споделена печалба”. Платформата PropertyClub.eu дава възможност на хора, които не разполагат с достатъчно средства за собствен инвестиционен имот, да вложат дори малка сума в нещо, което може да им донесе печалба след реализацията си. Сред нашите ангажименти попадат: намирането на имот с потенциал, организирането на сделката, цялостно реновиране на жилището, пускане на пазара за наем или продажба. Този тип инвестиции на практика не изискват време или експертиза от страна на участниците, както е при стандартната покупка. Практиката ни сочи, че в резултат на нашите умения и опит, съответно по-ефективно управление на проектите, постигаме по-висока доходност от традиционната за такъв тип сделки”, казва Ефтимов.

От създаването си преди няколко години до днес PropertyClub.eu има проекти за над 3 милиона лева в София и Пловдив. Реализацията на един имот отнема средно от 9 до 12 месеца. Въпреки че минималната сума за участие е само 2000 евро, обикновено в проектите се включват около 14 участници. 

Разширяване на кръгозора

След успешните проекти, свързани с препродажба на инвестиционни имоти (т.нар. fix&flip), от PropertyClub.eu разширяват дейността си, като стъпват на пазара на краткосрочни наеми.

„Стратегията ни е да подбираме имоти с потенциал, като след набирането на необходимите средства и покупката, ще отделим 6 до 9 месеца, за да ги ремонтираме, приспособим за краткосрочно отдаване под наем и развием профилите им в платформите Airbnb.com и Booking.com. От това очакваме годишна доходност между 5-7%. Планираме готовият продукт да се отдава в рамките на година след това с очакване за сериозна запълняемост и предпоставки за последващо добро позициониране на пазара на краткосрочни наеми”, казва Ефтимов. 

„В края на този период, тоест след 18-ия месец , имотите ще бъдат предложени за продажба на пазара, но като вече разработен продукт за краткосрочен наем. Очаквам след продажбата допълнителна възвръщаемост в рамките на около 10-12% върху инвестираните от нас средства, в зависимост от характеристиките на самото жилище и реализацията му в платформите за краткосрочен наем”, допълва Ефтимов.

Източник: econ.bg