Участието на американски президент за пръв път от почти 2

...
Участието на американски президент за пръв път от почти 2
Коментари Харесай

Появата на Тръмп е дългоочакваното събитие на форума в Давос тази седмица

Участието на американски президент за пръв път от съвсем 2 десетилетия ще бележи четирите дни на Световния стопански конгрес в Давос, който стартира този вторник.

Решението на Тръмп беше изненадващо и поради рецензиите му към форума, който съгласно него събира богатите и овластени елити, без те фактически да вършат нещо, с цел да вземат решение международните проблеми, а някогашният му основен пълководец Стивън Банън даже съобщи, че " на работещите им омръзна да им диктуват " участниците в събитието. Въпреки това тази година Тръмп ще е в компанията на стотици политически и бизнес водачи от целия свят, измежду които френския му сътрудник Еманюел Макрон, индийския министър председател Нарендра Моди, английския министър председател Тереза Мей и доста други.

Темата тази година е " Да създадем споделено бъдеще в накълцан свят " и това допуска акценти като интернационалната сигурност, околната среда и световната стопанска система. Така за следващ път тематики като неравенството, климатичните промени и бедността ще са още веднъж на дневен ред измежду 2500 делегати, от държавни глави до шефове на огромни компании. Сред значимите тематики, съгласно създателя на форума Клаус Шваб, " сигурно ще е бъдещето на световното съдействие, обвързвано с търговията, околната среда, битката против тероризма, данъчните системи. "

Според телевизия Си Ен Би Си обаче за Тръмп евентуално акцентът ще е върху желанието да изтъкне триумфите, които твърди, че е постигнала политиката " Америка преди всичко ". Говорител на Белия дом към този момент даде сигнал, че в изявите на Тръмп евентуално ще стане дума за нея, защото дейностите на президента ще целят той " да насърчи американския бизнес, американската промишленост, американските служащи. "

Отвъд стопанската система - в която последователите на Тръмп акцентират данъчната му промяна като сигурен знак за идни триумфи - критиците му предизвестяват, че европейските водачи ще слагат под въпрос политиките му в региона на миграцията, в това число възбраната за влизане в Съединени американски щати на жители на няколко страни и противоречивата за републиканците стратегия за отбрана на мигранти. Не е известно дали той ще разяснява тематиките на речта си, която съгласно уредниците на събитието ще бъде заключителна за програмата (форума ще открие индиският министър председател Моди).
.
В листата са и 10 държавни глави от Африка (включително новият президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва), деветима от Близкия изток и Северна Африка, шестима от Латинска Америка, канадският министър председател Джъстин Трюдо и други.
Според телевизия Ей Би Си единствено един от петима участници ще бъде жена, само че и това е връх за годишните конгреси в Давос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР