Участъткът от автомагистрала Хемус“ на 410 км след Девня е

...
Участъткът от автомагистрала Хемус“ на 410 км след Девня е
Коментари Харесай

Пуснаха за движение участъкът от АМ „Хемус“ след Девня

Участъткът от автомагистрала „ Хемус “ на 410 км след Девня е пуснат за придвижване, разгласи заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков пред публицисти в Шумен, представен от „ Фокус “. Той, дружно с премиера Бойко Борисов и с министъра на финансите Владислав Горанов, инспектираха сектора сред пътните възли „ Белокопитово “ и „ Буховци “.

До 10 септември би трябвало да бъде пуснат останалият сектор. По думите на Нанков, остават 6 км, които са за фрезоване и асфалтиране. Заместник-министърът уточни, че е завършила едната част от сектора сред Шумен и Варна, която е във Варненска област.

На изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят експертите от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Те изследват фрагменти от 5000 години преди новата епоха (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според разбора на специалистите единият обект се нуждае от по-подробно проучване, което ще продължи към два месеца.

„ Удължаваме с два месеца периода на археологическите разкопки край Градище, с цел да може да се експонира културно-историческо завещание “, сподели още заместник-министър Нанков и регистрира, че по всички нови планове има археология.

Той заключи, че не би трябвало да има спор в това отношение нито с еколози, нито във връзка с археологическо и културно завещание.

Общата дължина на Автомагистрала „ Хемус “ е към 420 км. В употреба са секторите от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Довършването на „ Хемус “ е измежду главните цели на държавното управление и се възнамерява тя да е подготвена от София до Варна през 2023 година

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР