Учащите да не представят уверения, че са студенти или докторанти

...
Учащите да не представят уверения, че са студенти или докторанти
Коментари Харесай

МОН предлага уверенията за студенти и докторанти да отпаднат

Учащите да не показват уверения, че са студенти или докторанти пред държавни институции, общински администрации или техни структури. Това планува на разпоредба на Министерството на образованието и науката.

Отпадането на уверенията става допустимо след обединяването на Регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти с този на приключилите студенти и докторанти. Създадени преди повече от десетилетие, регистрите в региона на висшето обучение бяха децентрализирани и оперативно несъвместими, което не позволяваше тяхното пълноценно потребление от МОН и от висшите учебни заведения, нито автоматизирания продан на данни за задачите на комплексното административно обслужване, напомнят от МОН. След приемането на наредбата ще стартира да работи общ указател на всички настоящи, прекъснали и приключили студенти и докторанти, по степени на образование и по професионални посоки.

Чрез напълно нов модул в регистъра - " Национална електронна студентска карта ", студентите и докторантите ще могат при потребност елементарно и бързо да потвърждават пред трети лица статута си на учащи, както и други нужни данни, свързани с тяхното образование. Въпросната карта е част от самостоятелен модул на регистъра, посредством който студентите и докторантите, създавайки персонален профил в регистъра, ще могат да достъпват вписаните за тях данни. Тя ще се генерира въз основа на данните за студента или докторанта, вписани в регистъра, и ще служи като доказателство за статута на този студент или докторант. Самият профилът ще се основава посредством уеб основан интерфейс, възложен от Националния център по информация и документи.

Автоматизираните процеси на регистъра ще разрешат на висшите учебни заведения доста по-лесно, бързо и тъкмо да вкарват данните за студентите и докторантите и да извличат справочна информация. Новият указател е обвързван с този на висшите учебни заведения и с останалите бази данни, поддържани от министъра на образованието и науката. По този метод се основава опция за възстановяване на работните процеси посредством длъжностен продан на информация. Значително се понижава и административната тежест върху студентите и висшите учебни заведения, както и става допустимо генерирането на статистическа и справочна информация, нужна за планирането и мониторинга на тактики и политики в региона на образованието и науката.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР