Учащите да не представят уверения, че са студенти или докторанти

...
Учащите да не представят уверения, че са студенти или докторанти
Коментари Харесай

МОН предлага да отпаднат уверенията за студенти и докторанти

Учащите да не показват уверения, че са студенти или докторанти пред държавни институции, общински администрации или техни структури. Това планува план на разпоредба на Министерството на образованието и науката, който е оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН.

Отпадането на уверенията става допустимо след обединяването на Регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти с този на приключилите студенти и докторанти. След приемането на наредбата ще стартира да работи общ указател на всички настоящи, прекъснали и приключили студенти и докторанти, по степени на образование и по професионални посоки, заяви Пресцентърът на министерството.

Чрез напълно нов модул в регистъра – „ Национална електронна студентска карта “, студентите и докторантите ще могат при потребност елементарно и бързо да потвърждават пред трети лица статута си на учащи, както и други нужни данни, свързани с тяхното образование.

Автоматизираните процеси на регистъра ще разрешат на висшите учебни заведения доста по-лесно, бързо и тъкмо да вкарват данните за студентите и докторантите и да извличат справочна информация. Новият указател е обвързван с този на висшите учебни заведения и с останалите бази данни, поддържани от министъра на образованието и науката. По този метод се основава опция за възстановяване на работните процеси посредством длъжностен продан на информация. Значително се понижава и административната тежест върху студентите и висшите учебни заведения, както и става допустимо генерирането на статистическа и справочна информация, нужна за планирането и мониторинга на тактики и политики в региона на образованието и науката.
Създадени преди повече от десетилетие, регистрите в региона на висшето обучение бяха децентрализирани и оперативно несъвместими, което не позволяваше тяхното пълноценно потребление от МОН и от висшите учебни заведения, нито автоматизирания продан на данни за задачите на комплексното административно обслужване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР