Ubuntu Studio ще има нова десктоп среда, излиза голямото обновяване

...
Ubuntu Studio ще има нова десктоп среда, излиза голямото обновяване
Коментари Харесай

Linux новините от изтеклата седмица

Ubuntu Studio ще има нова десктоп среда, излиза огромното възобновяване в Mageia, Ubuntu 18.04.1 ще има редица нови функционалности и други.
Новият десктоп в Ubuntu Studio


Ubuntu Studio е неповторима Linux дистрибуция, основана на Ubuntu с графичната среда XFCE и GTK+ приложения. Първоначално Ubuntu Studio излизаше като допълнение към общоприетата Ubuntu дистрибуция и използваше десктоп средата GNOME 2. Но по-късно започнаха да излизат обособени дискови облици, включващи GNOME 2 и всички нужни софтуерни пакети.

През 2010 година Ubuntu мина към Unity. За да обезпечат задоволителна продуктивност в тази обстановка и по отношение на остарелия GNOME 2 и прехода към GNOME 3, разработчиците на Ubuntu Studio минаха към потреблението на графичната среда Xfce, само че я направиха да наподобява на GNOME 2.

Оттогава десктоп средите в Linux дистрибуциите доста се трансформираха. От GNOME 2 се появи десктопа MATE. Плазмата бе съвсем пренаписана, с цел да стане по-лека и бърза десктоп среда. Unity бе махнат от Ubuntu в интерес на GNOME 3 (това стартира от версия 17.10) и се появи нов член на тази фамилия – Budgie.

Екипът на Ubuntu Studio сега обмисля коя да е новата десктоп среда. Тя сигурно ще бъде изменена, само че в този момент се обмисля, дали в дистрибуцията да бъдат добавени и различни графични среди. Кой тъкмо вид ще бъде определен ще разберем в най-близко бъдеще.
Голямото възобновяване в Mageia


За Linux дистрибуцията Mageia излезе огромна серия нови програмни пакети. Това е цяла нова вълна от обновявания, засегнала над 1300 програмни пакета. С дребни изключения, всичко мина безпрепятствено. Само няколко души се сблъскаха с проблеми при опитите си да започват 32-битови приложения в 64-битовата версия на операционната система. Проблемът се взема решение посредством премахването на 32-битовите решения и повторното инсталиране на това огромно възобновяване.
Нови функционалности в Ubuntu 18.04.01


Екипът на Ubuntu сега работи върху редица функционалности, които са планувани за включване в Ubuntu 18.04.1, както и бъдещите версии на тази известна Linux дистрибуция. Някои от тях дават отговор за интеграцията с Android смарт телефоните. Това става посредством потреблението на съвместимата с GNOME версия на KDE Connect с име GS Connect
От Gnome ще бъде отстранена опцията за пускане на двоични файлове от файловия управител
GNOME мяха някои функционалности, които разработчиците смятат за ненужни или затормозяващи десктопа. Премахва се и опцията за пускане на приложения благодарение на файловия управител Nautilus.

„Сега, когато на десктопа не може да се слагат директни пътища, стартирането на двоични файлове от Nautilus също е безполезно„.
Проектът Korora краткотрайно стопира работа


Операционната система Korora, основана на Fedora, краткотрайно ще престане да получава обновявания. Това заяви ръководителят на плана в своя блог.

„Към сегашен ден нашият екип е безпределно дребен. Само 1 програмист и два мениджъра от общността. Не можем да отделим толкоз време, колкото отделят другите дистрибуции и не може да удовлетворим всичките потребности на потребителите. Излизаме в неопределен отпуск с цел да не се изгубим изцяло, а и с цел да подмладим плана. Сървърите остават, само че в хранилищата няма да има обновявания„.

Засега не се знае какъв брой ще продължи това спиране.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР