Убийци на пътя! Нарушители с отнети книжки трупат отрицателни точки.

...
Убийци на пътя! Нарушители с отнети книжки трупат отрицателни точки.
Коментари Харесай

Убийци на пътя! Нарушители с отнети книжки трупат отрицателни точки

Убийци на пътя! Нарушители с отнети книжки натрупат негативни точки. За такива действителни случаи на рецидивисти, оповестява.

Макар и необичайност, случаите са факт, макар че законът ясно споделя, че при загуба на всички контролни точки лидерът би трябвало да остане без брошура. Точковата система у нас остава в действие и откакто хартиеният ваучър отиде в историята. Премахването му касае единствено материалния притежател, само че „ талонът “ остава виртуален, а броят точки се води в КАТ. Съгласно Закона за придвижване по пътищата
всеки лидер, придобил дееспособност, получава 26 контролни точки.
Ако няма нарушавания през първите си две години шофьорски стаж, точките му „ скачат “ до 39 – оптималния размер по закон. През шофьорския си стаж водачите могат да губят точки за разнообразни по тип нарушавания, като най-вече точки отхвърчат поради каране пийнал или дрогиран (10/15 т. за първо/второ нарушение). Най-малко точки пък – пет, се лишават за прекосяване през жп прелез при спусната преграда.
Когато точките стигнат до 0, лидерът губи книжката си
и е задължен да я върне в съответната работа на Министерство на вътрешните работи, споделя Законът за придвижването по пътищата.

„ Казва, само че нещата постоянно не се случват по този начин. Има доста случаи на водачи, които
макар че имат нула контролни точки, не престават да карат.
И освен не престават да карат, а и не престават да вършат нарушавания. И в редица случаи, вместо КАТ да отнеме книжката им, продължава да им написа актове и да им лишава точки. И какво става, като отнемеш точки на човек с нула точки? “, реторично пита шефът на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев. Според него практиката де факто обезсмисля точковата система.

„ Идеята на тази система е в някакъв миг да загубиш точките си и да ти се отнеме книжката. Идеята не е КАТ да продължава да написа актове и да регистрира активност, до момента в който нарушителите хвърчат по пътищата “, добави Георгиев. Като проблем Георгиев дефинира и пречките, които КАТ постоянно слага пред искащи да възстановят точките си водачи. Въпреки скорошното правосъдно решение, че КАТ няма право да отхвърля административни услуги като средство за напън хората да си платят висящи санкции, практиката продължава.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР