Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. предизвиква близо

...
Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. предизвиква близо
Коментари Харесай

Дали Римската република е загинала, защото вулкан в Аляска е изригнал?

Убийството на Юлий Цезар през 44 година пр.н.е. провокира близо две десетилетия битка за власт, довела до рухването на Римската република и възхода на Римската империя.
Историческите архиви настояват, че интервалът е бил белязан със странни гледки в небето, извънредно студено време и всеобщ апетит - и ново изследване допуска, че повода за всичко това е изригването на вулкан в Аляска, оповестява Агенция Франс Прес.
Проучването е оповестено от Националната академия на науките на Съединени американски щати, прецизира БГНЕС.
Международен екип от учени и историци употребява разбор на вулканична пепел, открита в леда на Арктика, с цел да свърже интервала на необяснимо рисков климат в Средиземноморието с изригването на вулкана Окмок в Аляска през 43 година пр.н.е.
" Да намерим доказателства, че вулкан от другата страна на Земята изригва и дейно способства за гибелта на римляните и египтяните и за възхода на Римската империя е завладяващо ", съобщи водещият създател на проучването Джо Макконел от Института за проучване на пустинята в Рено, Невада.
Възходът на Римската империя също постави завършек на династията на Птолемеите, последната от фараоните.
" Това сигурно демонстрира какъв брой взаимосвързан е бил светът даже преди 2000 години ", добави Макконъл. Той и швейцарският откривател Майкъл Сигл почнали да изследват въпроса, когато предходната година разкрили извънредно добре непокътнат пласт пепел в проба от ледено ядро. След това били направени нови измервания на ледени ядра от Гренландия и Русия, някои от които били пробити през 90-те години и съхранявани до момента.
Учените съумели да разграничат две изригвания: мощно, само че локализирано и кратковременно събитие при започване на 45 година пр.н.е., последвано от доста по-мащабно изригване през 43 година пр.н.е. Извършен е бил геохимичен разбор на пробите от пепел, открити в леда от второто изригване, и той съвършено съответствува със събитието в Окмок - едно от най-големите изригвания за последните 2500 години.
Екипът събира още доказателства за тезата си от целия свят, от климатичните записи, основани на дървесни пръстени в Скандинавия, до пещерните формирания в североизточен Китай. Тези данни са включени в климатичен модел, който допуска, че двете години след изригването са били едни от най-студените в Северното полукълбо за 2 500 години. Средносезонните температури може да са били до 7градуса по Целзий под естествените за лятото и есента след изригването, като преваляванията през есента доближават до 400% повече от естествените в Южна Европа.
" В средиземноморския район тези влажни и извънредно студени условия през значимата за селското стопанство пролет и през есенния сезон евентуално понижават добивите на реколтата и затрудняват доставките по време на продължаващите политически катаклизми през интервала ", споделя археологът Андрю Уилсън от Оксфордския университет.
Те също съответстват с опита на река Нил да наводни равнините и последвалите заболявания и апетит, добави историкът от университета Йеил Джо Манинг.
Изригването може да изясни и необикновените атмосферни феномени, маркирани в архивите, като слънчеви ореоли, потъмняване на слънцето в небето или три слънца - събитие, известно като пархелий.
Но създателите прибавят, че доста от тези наблюдения са се случвали преди изригването в Аляска и могат да бъдат свързани с по-малкото изригване на Етна през 44 година пр.н.е.
Макконъл споделя, че въпреки доста фактори да са съдействали за рухването на Римската република и Птолемейското кралство, изригването на Окмок играе значима роля и оказва помощ да се запълни празнината в знанията, която озадачава историците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР