Убийството на Виктория Маринова отново е сред водещите теми на

...
Убийството на Виктория Маринова отново е сред водещите теми на
Коментари Харесай

Преглед на печата

Убийството на Виктория Маринова още веднъж е измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Хибридната война с подправени вести след убийството в Русе бе поведена от хора, които не милеят за родината ни. Две са вероятните цели на тази акция - извличането на политически дял или основаването на безпорядък. Във всеки случай обаче бе нанесена сериозна вреда на имиджа на България. Това разяснява пред публицисти в Банско ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. По думите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ, когато има огромен брой подправени вести и те бъдат добре презентирани пред обществото, даже и извънредно съществени политици и институции могат да бъдат заблудени и да се изричат преждевременно. " Само за 24 часа се сътвори доста неприятен образ на страната ни. Този случай би могъл да бъде употребен като образец какво не би трябвало да вършат политиците ", регистрира Цветанов и прикани в такива обстановки всички да се въздържат от мнения до момента в който способените институции не се произнесат. Цветан Цветанов, който е и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и представител на Съвместната група за парламентарен надзор на Европол в УС на Агенцията, посочи, че с бързите си и професионални дейности българските институции, в съгласуваност с европейските служби, са опровергали критиците и са дали опция на всеки да премисли позицията си. " България е един остров на непоклатимост в района. По време на европредседателството доказахме, че можем да бъдем водач на Балканите. Нека не разрушавам този имидж ", сподели още той. " - в. " Стандарт ".

" За следващ път се демонстрира, че подправените вести могат да изиграят водеща роля за образуването на мнение на политици в Европа и по света ". Това съобщи пред Би Ти Ви водачът на ГЕРБ в Народното събрание Цвета Цветанов. Основната версия, тиражирана от западните медии, беше, че Виктория Маринова е била убита поради работата си преди залавянето на обвинен. (Всичко по темата). Според Цветанов хибридната офанзива е била подкрепена и от " значително хора, които считат, че биха могли да извлекат политически дял или основаването на безпорядък да им подсигурява някакъв политически път ". Цветанов изясни, че не е имало по какъв начин проверяващите да подават на медиите информация, тъй като това би компрометирало следствието и би сложило в риск още хора. " Мога да кажа, че това беше извънредно противен мотив да бъде очернена страната ни и аз съм уверен, че във времето всички би трябвало да си създадат извода, че когато приказват против страната ни, европейските и българските политици би трябвало да преброят до 10, преди да кажат мнението си по даден проблем ", съобщи Цветанов. Според Цветанов Бойко Борисов е направил " прочувствено изявление " за българската поддръжка за Манфред Вебер (ЕНП) като претендент за началник на еврокомисията, който ядоса Борисов със свои изявления в Туитър. Според Цветанов изявленията за злоупотреби със средства от Европейски Съюз от " Джи Пи груп " също са част от хибридната офанзива, защото не било правилно, че корупцията генерира всички процеси за развиването на страната. Цветанов означи, че ОЛАФ е давала за образец България като страна, която обработва най-вече сигнали за злоупотреби. Вчера министър председателят Бойко Борисов подреди да се откри метод " Джи Пи груп " да бъдат извадени от всички европейски и държавни планове... Цветанов назова опозицията е " креслива " и съгласно него няма други възможности на ръководството и политиките му. ГЕРБ има своя водач и има поддръжка на своите членове, към 100 000 души, които дават безрезервна поддръжка за водача Бойко Борисов, сподели Цветанов. Според него в Българска социалистическа партия има съмнение към водача и вътрешните несъгласия се пробват да ги изнесат като че ли ГЕРБ са отговорни... " - в. " Дневник ".

" Международната организация " Репортери без граници " упорства да се ревизира дали обвиненият за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров е работил самичък, или има и други забъркани. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия Полин Адес-Мевел, началник на бюрото на " Репортери без граници " за Европейския съюз - район Балкани. Адес-Мевел сподели, че е рано да се вършат изводи дали убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова е обвързвано с работата ѝ. Българското държавно управление би трябвало да подсигурява сигурността на сътрудниците на убитата журналистка, сподели Адес-Мевел. " Ние се чудим за какво няма отговор на нашите апели. Не считаме, че българските управляващи поставиха старания да защитят публицистите от уеб страницата " Биволъ ". Също по този начин в неделя призовахме да се обезпечи отбрана на сътрудниците на Виктория Маринова, без значение дали убийството ѝ е обвързвано с работата ѝ, или не ", добави тя. Според нея реакцията на обществото, на правозащитните организации и на всички на процедура е била извънредно мощна. " От " Репортери без граници " считаме, че е обикновено да има толкоз мощна реакция, тъй като имаме трети случай на погубен публицист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше публицист, който съобщи желание да продължи да следи историята с корупцията и че на живота ѝ бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването ѝ. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана. Като организация ние сме изцяло съгласни с обстоятелството, че би трябвало да се наблюдават доста деликатно резултатите от следствието, провеждано от българските управляващи ", сподели Полин Адес-Мевел. Властите в Германия, където беше арестуван обвиненият за убийството Северин Красимиров, оповестиха през вчерашния ден, че до 10 дни ще го екстрадират. Продължава да има засилено полицейско наличие в двата ромски квартала на Русе " Тракцията " и " Селеметя ", въпреки че ситуацията там е спокойна, оповестява БНР. Група мотористи мина преди два дни през кварталите и тормози жителите им от възможна разпра. " - в. " Дневник ".

Дейността на църквата също е измежду настоящите тематики.

" Църквата недоволства, че страната желае надзор върху финансите й Механизмите за надзор на държавната власт по отношение на всички вероизповедания нарушават автономността им, съобщи пред " Фокус " видинският митрополит Даниил във връзка признатите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията. В същото време няма възражения, че министър председателят даде обещание на духовниците заплати като на учителите. Духовенството стачкува единствено против контрола върху финансите му - от години е известно, че Синодът не заплаща осигуровки на чиновниците си. " Едно от главните възражения на Светия Синод беше това, че посредством тези оферти се нарушава главният парламентарен принцип по няколко посоки - посредством финансирането, посредством достъп до цялостния доклад на финансите на църквата, посредством декларирането на донорите, посредством разрешителния режим от страна на шефа на Дирекция " Вероизповедания " за визити от религиозни деятели отвън България и други. Всичко това буди мощна паника, които духовенството изрази. Има гаранция, че държавното управление и Народното събрание ще се вслушат в мнението на Светия Синод ", изясни митрополитът Даниил. Той сподели още, че министър председателят подсигурил, че при неприемливи за Светия Синод текстове от закона, той ще бъде напълно върнат и ще се търси друго решение. " - в. " Сега ".

" Националният фронт за избавление на България (НФСБ) приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за оповестяване за канонични Украинската православна черква и Украинската автокефална православна черква и приканва Българската православна черква да последва този образец. Това се споделя в позиция, публикувана от партийния пресцентър до медиите. " Украйна е близка на България страна, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят поредна политика през годините както за доближаване на българския етнос в Украйна с родината и българския народ, по този начин и за създаване на трайни и устойчиви стопански, обществени и културни връзки сред Украйна и България ", се показва в текста. Затова НФСБ считат за " сериозно значимо " БПЦ да се включи в този развой и последва българската държавна политика и да направи нужното, с цел да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя самостоятелна черква. НФСБ припомня на Светия синод на Българска православна черква, че на 21 февруари 2018 година са изпратили апел и искане за среща по тематиката за канонизирането на Васил Левски за светец. До този миг Светият синод не е дал отговор на нито едно от двете, се акцентира в позицията. " - в. " Стандарт ".

Неделните вестници оповестяват също, че търсеният Антон Станоев-Бирмата се е предал на полицията.

" Издирваният Антон Станоев, прочут като Бирмата, се съобщи на правосъдните управляващи, осведоми БТВ. Той е отишъл в профилираната прокуратура с юриста си и е бил арестуван. Съдът е разгледал мярката му за неотклонение и го е оставил в ареста. Станоев беше упрекнат задочно за присъединяване в проведена незаконна група за незаконно произвеждане на цигари. Според прокуратурата той и фамилията му стоят зад четири заводи у нас, чийто оборот е 10 милиона лв. на месец. " - в. " Труд ".

" Издирваният от Интерпол Антон Станоев, прочут като Средната Бирма, се е предал в Специализираната прокуратура с юрист, а през днешния ден съдът му е наложил и непрекъснат арест, научи " 24 часа " от съда. Той бе упрекнат задочно за присъединяване в незаконна група за произвеждане на незаконни цигари. Според прокуратурата с изключение на Антон в бандата попадат татко му Евлоги Станоев-Голямата Бирма, брат му Георги и други шестима. Обвинението гласи, че Бирмите стоят зад 4 заводи за противозаконни цигари - в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). По груби сметки на следствието месечният оборот от фабриките бил към 10 млн. лева На 24 август, когато се организира първата акция, проверяващите иззеха 42 тона тютюн и над 50 хиляди кутии цигари. Снимката на Антон Станоев беше оповестена преди няколко дни в обществения уебсайт на Интерпол. Той бе търсен от средата на септември. Това не значи, че до момента той не е бил търсен с алена бюлетина, обясниха специалисти. И подчертаха, че фотосите на всички бегълци са забележими на служебния уебсайт на интернационалната организация, а когато се реши, че търсените са свръхопасни, фотосите им се появяват на обществения уебсайт на Интерпол. Все още продължава издирването на Евлоги Станоев-баща и на сина му Георги-Малката Бирма. " - в. " 24 часа ".

Във фокуса на всекидневниците е и къщата на Пейо Яворов, която беше оповестена за продажба от правосъден реализатор.

" Къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов на столичната улица " Раковски " 136, е оповестена за обществена продажба от арбитър реализатор Мирослав Колев. Цената на къщата е избрана на 1 628 758.08 лева Обявата е оповестена на 11 октомври. Търгът ще бъде отворен на 15 октомври и затворен на 15 ноември. На къщата са направени доста ипотеки, което пречи на договарянията сред Васил Панчев, който купи парцела през 2016 година и Министерството на културата за подмяна на парцела, с цел да стане музеят държавна благосъстоятелност. Имотът е ипотекиран няколко пъти от предходните притежатели - финансистът Емил Хърсев и предприемачът Володя Лозанов. Малко по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи посредством обществената мрежа " Facebook ", че е говорила с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов страната или общината да купи къщата. Яворов живее чартърен в къщата от ноември 1912 година до 30 ноември 1913 година, дружно със брачната половинка си Лора Каравелова, която се самоубива. От 1963 година къщата действа като музей. В постройката се съхраняват скъпи сбирки от ръкописи, истински фотографии, персоналната библиотека на поета, първите му издания с подписи, оръжейната му сбирка, както и персонални движимости на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и творби на пластичното изкуство от бележити български създатели. " - в. " Дневник ".

" Фандъкова желае София или страната да придобие Къщата на Яворов Къщата на Яворов е част от културно-историческото завещание на София и скъп архитектурен монумент. След новината от през вчерашния ден, че тя е оповестена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов по тази причина общината или страната да я придобият. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в формалната си " Facebook " страница. " Къщата на Яворов би трябвало да бъде отворена свободно за жители и пълноценно да извършва функционалността на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен монумент, дружно с всички извънредно скъпи сбирки от ръкописи, книги и движимости на поета Пейо Яворов. Къщата от десетилетия е частна благосъстоятелност. Поради отвод на притежателя да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата санкция от 100 хиляди лева Преди години беше изработен ремонт на фасадата, само че положението на структурата остава тежко ", написа още тя. С продажбата на паметника на културата се е заел частен правосъден реализатор. Къщата става музей през 1963 година В този дом на столичната улица " Г.С. Раковски " Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до съдбовната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява. Няма такова място в София, което да пази по този метод паметта на Яворов, сподели уредникът на къщата-музей Иво Милтенов, представен от БТВ. Домът е монумент на културата, само че сега е частна благосъстоятелност. През 2015 година я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със отговорности, тъй като парцелът е ипотекиран няколко пъти от предходните притежатели. Ние нямахме визия, че има отговорности по парцела. Ние останахме с усещането, че парцелът е изплатен изцяло. В последвие се оказа, че не сме знаели всичко във връзка с този заем, уточни Васил Панчев, шеф на фирмата-собственик. Вследствие на необлсужване на заема, са се натрупали лихви. Преди ден къщата е оповестена за обществена обмен от частен правосъден реализатор. Причината е неуредени финансови връзки. " - в. " Сега ".

" Държавата или общината да купи оповестената за обмен къща музей на поета Пейо Яворов в столицата. Това е предложила кметът на София Йорданка Фандъкова на премиера Бойко Борисов и културния министър Боил Банов след незабавен диалог в петък. Причината е, че на 11 октомври частният правосъден реализатор Мирослав Колев афишира къщата за обмен. Цената е 1 628 758,08 лева Търгът ще бъде отворен от 15 октомври до 15 ноември. Причината за търга е, че къщата на поета е била ипотекирана доста пъти през годините. Новият ѝ притежател Васил Панчев я купува през 2015 година против генериран дълг от 300 хиляди евро. Оказва се обаче, че над парцела има към момента неизплатена ипотека от предходния ѝ притежател - предприемача Володя Лозанов. Това бе и пречката за подписване на договорка сред Панчев и Министерството на културата за подмяна на парцела, с цел да стане музеят държавна благосъстоятелност. Къщата на Яворов е част от културно-историческото завещание на София и скъп архитектурен монумент. " Тя би трябвало да бъде отворена свободно за жители и пълноценно да извършва функционалността на музей на един от най-великите български поети ", написа във фейсбук страницата си Фандъкова. Обясни, че задачата е тя да бъде съхранена като архитектурен монумент, дружно с всички извънредно скъпи сбирки от ръкописи, книги и движимости на поета Пейо Яворов. " Поради отвод на притежателя да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата санкция от 100 хиляди лева Преди години беше изработен ремонт на фасадата, само че положението на структурата остава тежко ", напомни Фандъкова. Реституцията на парцели като къщата на Пейо Яворов беше голяма неточност, която страната позволи преди години, съобщи пък водачът на БСП-София Калоян Паргов. Той заяви, че алените ще упорстват Столичният общински съвет да прегледа отчет с предложение за пазаруване на къщата. Миналата година тя претърпя козметичен ремонт, откакто бе затворена за гости през юли 2016 година Месец по-рано ѝ бе изработен козметичен ремонт на фасадата, като беше сменен и покривът. Яворов живее чартърен на втория етаж в къщата от ноември 1912 година до 30 ноември 1913 година дружно със брачната половинка си Лора Каравелова, която се самоубива в къщата. През годините къщата е имала доста притежатели. След 1944 година те са изселени. През 1959 година племенницата на поета - Ганка Найденова, стартира да възвръща етажа. Тогава страната придобива къщата, като купува от притежателите една трета от нея. За останалата част им заплаща наем. Сградата е достроена и цялата се трансформира в музей през 1963 година По-късно обаче законите за реституцията оспорват правото на страната да стопанисва парцела. Наследниците се отхвърлят от препоръчаното обезщетение и си връщат собствеността. През 2003 година " Отворено общество " първо изкупуват част, а след това и цялата благосъстоятелност. Следващият покупател е Георги Крумов, притежател на известния по това време фонд " Икуест ". Неговата компания " Новера " тогава чисти София. Самият той бе декларирал желание да трансформира дома " Яворов " в място за културни срещи. Това по този начин и не се случва. Крумов продава парцела през 2009 година От октомври 2013 година до началото на януари т.г. измежду шефовете на частното сдружение е Валери Митков, който е провъзгласен за Велик занаятчия на Великата Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари в България. " - в. " 24 часа "./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР