Убийството на палестинско момче в САЩ предизвика огромен обществен отзвук,

...
Убийството на палестинско момче в САЩ предизвика огромен обществен отзвук,
Коментари Харесай

Politico: Байдън разгневи американците с арабски произход

Убийството на палестинско момче в Съединени американски щати провокира голям публичен отзив, написа Politico. Байдън беше упрекнат в демонизиране на арабите и че първичната изразителност на президента не съдържа нито дума на съчувствие към палестинците или апел за преустановяване на огъня или въздържаност.

В частни диалози в понеделник със чиновници на Държавния департамент на Съединени американски щати водещи арабско-американски и мюсюлмански водачи упрекнаха администрацията на Байдън за нечувствителни и даже безразсъдни забележки след смъртоносната офанзива на Хамас против Израел.

По време на диалога беше изразено намерено безпокойствие от държанието на президента и неговия екип. И всичко се случи във допустимо най-лошия миг: след убийството на 6-годишно американско момче от палестински генезис в региона на Чикаго, което управляващите дефинираха като закононарушение от ненавист.

В телефонно позвъняване, обявено за първи път от POLITICO, юристът по правата на индивида Заха Хасан се обърна към това, което тя вижда като спорен език от администрацията на Байдън. На конференция предходната седмица представител на Държавния департамент на Съединени американски щати отхвърли да каже непосредствено, че Израел би трябвало да спре да лишава палестинците от медикаменти, вода и филантропична помощ, макар че сподели, че чака Израел да съблюдава интернационалното право.

„ Чувствам се по този начин, като че ли е добре да се прави това на палестинците, тъй като те са палестинци ”, сподели тя в телефонен диалог. „ Изказвания като тези са дехуманизиращи и разрешават на хората да мислят, че някои неща са добре, тъй като палестинците би трябвало да са неприятни хора. Те би трябвало бъдат терористи. ”

В телефонен диалог Уорън Дейвид, президент на Арабска Америка, сподели на Андрю Милър, заместник-помощник държавен секретар по израелските и палестинските въпроси, че членовете на организацията са „ ядосани – и това е меко казано – на реториката, която се чува в последните няколко дни “ от администрацията на Байдън.

Дейвид предизвести за „ демонизирането на палестинците в Газа и арабите като цяло “, което „ в действителност докара до ескалация на омразата “ против тях. Той попита Милър какво възнамеряват да създадат Държавният департамент и президентът Джо Байдън, с цел да „ преобърнат отрицателните си изказвания “ в светлината на убийството на Вадеа Ал-Фаюме.

“Смятаме, че имиджът на арабите в Съединените щати е нанесен неимоверно – сподели Дейвид по време на телефонен диалог. – В някои връзки това е по-лошо от терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година ”

В отговор Милър акцентира, че администрацията на Байдън „ не е възнамерявала да разпалва антиарабски настроения “ и приветства по-нататъшна полемика, с цел да „ се увери, че не способстваме по нехайство за казуса “. Той също по този начин сподели, че “палестинският народ не е отговорен за дейностите на Хамас ” и че администрацията приема сигурността на малцинствата “много, доста съществено ”.

Все отново дебатът сподели какъв брой се опасяват арабските американци и мюсюлманите в цялата страна да не станат жертви на отговор в стила на 11 септември на възхода на Хамас. Тя също означи възходящото отчаяние, което изпитват от позицията на администрацията, даже макар смяната в тона на президента.

Тези разочарования, както и опасенията, изразени по време на телефонния диалог, евентуално ще се засилят с ескалирането на спора в Израел. Тази седмица, до момента в който Байдън се приготвяше да пътува до страната, детонация раздруса болница в Газа, убивайки стотици и предизвиквайки интернационална паника за цивилни жертви. Израел и Хамас насочиха спорни обвинявания за отговорност за бомбения атентат.

Точно откакто палестинските бойци на Хамас убиха повече от хиляда израелски цивилни и бойци при изненадваща офанзива този месец, Байдън изрази безусловна поддръжка за Израел. Той сподели, че офанзивата на Хамас е “чисто, неподправено зло ” и се зарече, че Съединени американски щати ще “пазят гърба на Израел ”. През последните дни Байдън изрази угриженост за тежкото състояние на палестинските цивилни, а държавният секретар Антъни Блинкен разгласи, че Съединените щати и Израел са се съгласили да разработят проект за доставка на филантропична помощ в Газа.

В неделя съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че е „ сериозно значимо “ палестинските цивилни да могат да отидат тук-там, „ които няма да бъдат обект на военно бомбардиране “ и „ да имат достъп до главните неща: храна, вода, медикаменти, заслон “.

Според палестинските управляващи към три хиляди палестинци са били убити в Газа от началото на войната сред Израел и Хамас. Броят на жертвите в Израел, съгласно израелските управляващи, е повишен до 1400.

„ Не можем да изпуснем от взор обстоятелството, че по-голямата част от палестинците нямат нищо общо с Хамас и неговите ужасяващи офанзиви. В резултат на това те също страдат “, сподели Байдън предходната седмица по време на среща, на която разгласи началото на работата за възстановяване на водната инфраструктура във Филаделфия.

Той направи сходни забележки през уикенда на вечеря, проведена от Кампанията за правата на индивида, обявявайки „ филантропична рецесия в Газа “. И след убийството на Ал Фаюм Байдън сподели, че е „ шокиран и ужасяващ “ от новината. „ Този ​​ужасен акт на ненавист няма място в Америка “, добави той.

Но някои арабско-американски и мюсюлмански водачи и техните съдружници нарекоха последните изказвания на Байдън прекомерно малко, прекомерно късно. В изявленията те споделиха, че са ужасени от неотдавнашни изказвания на външнополитически ястреби като американския сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, който назова войната сред Израел и Хамас „ религиозна война “. Но те споделиха, че също са смутени от забележки на чиновници на Байдън и други демократи, чиито отзиви най-често съответстват.

Някои показаха отчаяние от мненията, направени предходната седмица от прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер, която назова настояването на прогресивните законодатели за преустановяване на огъня „ позорно “, „ неправилно “ и „ непоносимо “. Те бяха изключително смутени, като се има поради, че демократичните политици, които се застъпват за преустановяване на огъня, включват две конгресмени: Рашида Тлаиб (D-Мичиган) и Илхан Омар (D-Минесота). Те – първите две мюсюлмански дами, определени в Конгреса – бяха измежду група прогресивни черни дами законодатели, които получиха брифинг за сигурността от полицията на Капитолия на фона на повишаване на заканите.

Служители на Белия дом споделиха, че Байдън се е изказвал изрично против ислямофобията, както и против антисемитизма през цялото си президентство. Те означават, че той неведнъж е казвал, че Хамас не съставлява палестинския народ, и предходната седмица е наредил на своите висши чиновници по националната сигурност да се срещнат с мюсюлмански водачи и е призовал чиновниците на правоприлагащите органи да разпознават всички евентуални вътрешни закани, които могат да зародят от войната сред тях Израел и Хамас.

Те също по този начин показват напъните и изказванията на Байдън за битка с антимюсюлманската ненавист преди войната. На празника на Белия дом Eid al-Fitr през май предходната година той сподели, че битката с ислямофобията е приоритет за неговата администрация и приказва за специфична група за битка с нападенията против мюсюлмани.

„ Президентът Байдън и вицепрезидентът Харис ясно дадоха да се разбере, че в Америка няма място за ненавист – нито за мюсюлманите, нито за арабите, нито за евреите, нито за който и да било “, сподели прессекретарят на Белия дом Робин Патерсън.Същия ден президентът Байдън встъпи в служба, той анулира възбраната за пътешестване на мюсюлмани от предходната администрация. След това сътвори първата междуведомствена работна група за битка с офанзивите против мюсюлманите и антимюсюлманските пристрастия и дискриминация. Президентът Байдън даде да се разбере, че битката с ислямофобията е неразделна част от нашата страна. “

Джеймс Зогби, президент на Арабско-американския институт и член на Националния комитет на Демократическата партия, сподели пред POLITICO, че е надълбоко смутен от неотдавнашната изразителност на Байдън и неговите помощници.

“В първите изказвания нямаше нито дума на съчувствие към палестинците. Нямаше апел за преустановяване на огъня, нито апел за въздържаност ”, сподели той.

Халил Джашан, изпълнителен шеф на Арабския център във Вашингтон, който беше на диалога в понеделник, сподели, че в предходни диалози с представители на Байдън предходната седмица арабско-американски и мюсюлмански водачи „ в действителност са повдигнали въпроса за домашното принуждение и нуждата от президент да си отвори устата и да каже, че това не е война против неговите сънародници “.

Той добави, че „ най-малко са се оправили по този въпрос “.

След убийството на Ал Фаюм, някои мюсюлмански водачи също са предали персонално на чиновници на Байдън, че президентът би трябвало да приказва непосредствено за нещастието, съгласно човек, осведомен с диалога.

И той го направи.

„ Семейството на детето, палестинско мюсюлманско семейство, пристигна в Америка, търсейки това, което всички търсим – безвредно леговище, където да живеем, да учим и да се молим в мир “, сподели Байдън в неделя. „ Като американци би трябвало да се обединим и да отхвърлим ислямофобията и всички форми на фанатизъм и ненавист. Многократно съм казвал, че няма да мълча пред лицето на омразата. Трябва да сме наясно. В Америка няма място за ненавист към никого “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР