Убийството на кандидата за Еквадор задълбочава чувството на страната за уязвимост към престъпността

...
Наглото убийство на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио
Коментари Харесай

Наглото убийство на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио на претъпкан политически митинг задълбочи чувството на страната за уязвимост към нейните нарастваща престъпност

От SARA ESPANA Associated Press, 11 август 2023 г., 1:01 ч. Избори, повечето в крайбрежните провинции Манаби и Есмералдас, където има голямо присъствие на трафиканти, пренасящи кокаин с кораби извън страната.

Сред убитите беше Хулио Сезар Фарачио, 45, кандидат в Салинас, близо до пристанищния град Гуаякил, който беше застрелян от наемен убиец по време на кампания .

ИМА ЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ЕКВАДОРСКАТА ПОЛИТИКА И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ?

Самият Вилависенсио е подал жалби до прокурорите, назовавайки 21 кандидати за кметове и други граждани като свързани с трафик на наркотици, и каза, че е предоставил на властите информация, включително финансови доказателства, че подкрепи обвинението си. Той описа организираната престъпност, незаконния добив и търговията с наркотици като „част от една и съща престъпна структура“, но публично достояние не се появи наказателно дело.

КОГА И ЗАЩО НАСИЛИЕТО В ЕКВАДОР СЕ РАЗВИШИ?

Правителствените власти казват, че националната вълна от насилие е била предизвикана от изчезването на Хорхе Самбрано, известен още като „Раскиня“, водач на Чонерос. Изчезването му е последвано от вакуум на властта и бунт, който избухна едновременно в три затвора през 2021 г. и остави 79 мъртви затворници.

Оттогава най-малко дузина затворнически бунтове са убили най-малко 400 затворници и се преместиха на улицата, където отвличанията, убийствата и други престъпления ужасиха населението.

През 2023 г. досега в Еквадор са убити 3600 насилствени смъртни случая. година имаше 4600 насилствени смъртни случая, най-високият в историята на страната и двойно повече от това през 2021 г. Конфискациите на наркотици също се увеличиха рязко.

КАКВА Е ВРЪЗКАТА С МЕКСИКАНСКИТЕ КАРТЕЛИТЕ

Еквадор се намира между два от най-големите производители на кокаин в света: Перу и Колумбия.

Насилието се приписва на битки за територия между местни групи като Choneros, Lobos или Tiguerones, които имат връзки с мексикански картели като Sinaloa и Jalisco New Generation, между другото.

КАКВИ ДЕЙСТВИЯ ИМА ПРАВИТЕЛСТВОТО?

Ласо обяви извънредно положение, което позволява военни действия в две провинции и затвори в цялата страна след убийството на Вилависенсио, едно от най-малко 19 извънредни положения, които правителството обяви през последната две години.

Lasso също иска да увеличи броя на полицията и военните по улиците и да ги оборудва по-добре, въпреки че процесът на сключване на договори отне повече от очакваното.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР